Mac OS X u proizvodnji, a krajem marta u prodavnicama

Kompanija Apple Computer objavila je prve nedelje marta da je završila rad na svom operativnom sistemu Mac OS X i da ga je predala u proizvodnju.

Novi Macintosh operativni sistem bi u prodaji trebalo da se pojavi 24. marta. Preporučena cena je 130 dolara, a datum za koji je zakazan početak prodaje poklapa se sa obećanjem predsednika kompanije Stiva Džobsa (Steve Jobs), izrečenim početkom januara na MacWorld fešti održanoj u San Francisku.

Projektom Mac OS X, Apple je napustio dosadašnju razvojnu liniju i jezgro novog operativnog sistema, poznato kao “Darwin”, zasnovao na Unix rešenju otvorenog izvornog koda. Novi Mac OS pruža daleko veću udobnost u radu sa memorijom (najzad zaštita memorije!), pre-emptive multitasking (predupredno paralelno izvršavanje procesa, korisnicima Wintel platforme poznato još od Windows-a 95 i ranih verzija NT-a), kao i simetrično multiprocesiranje kada se izvršava na dvoprocesorskim PowerMac G4.

Mac OS X sadrži i integrisan nov grafički engine pod nazivom Quartz 2D, OpenGL podršku za 3D grafiku i igrice i QuickTime za neposredan pristup pri slušanju muzike ili gledanju videa.

Novo korisničko sučelje zove se Aqua i, prema tvrdnjama odgovornih ljudi iz Apple-a, rad sa njim je lak i intuitivan, a funkcionalnost daleko veća od prethodnog. Jedna od najinteresantnijih novina je, svakako, Dock, superiorna verzija Windows-ove trake poslova (Taskbar), koja služi organizaciji aplikacija, dokumenata i prozora.

Mac OS X će biti moguće nabaviti kroz mrežu ovlašćenih Apple-ovih distributera, ali i online, preko Apple-ve prodavnice na web-u, a prema Apple-ovom kalendaru, od juna bi trebalo da počne da se instalira kao standardni OS na svim novim Macintosh-ima. Valja spomenuti da zahteva najmanje 128 MB radne memorije i da će raditi na računarima iz serija iMac, iBook, Power Mac G3, Power Mac G4, Power Mac G4 Cube i PowerBook.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar