Macromedia i Intel zajedno razvijaju standard za 3D grafiku na Internetu

Kompanije Macromedia i Intel su saopštile da zajednički rade na novoj tehnologiji koja bi trebalo da omogući korišćenje 3D grafike na Internetu.

Najnovija verzija proslavljenog paketa Macromedia Director – 8.5, dolazi sa ugrađenom podrškom za Intel-ov engine za prikazivanje 3D grafike na Mreži. Inovacija ovog pristupa je u tome što se deo “opterećenja” u radu sa, principijelno komplikovanom, 3D grafikom izmešta sa servera na računar samog korisnika, što celu tehnologiju treba da učini primenjivijom sa više aspekata.

Zahvaljujući činjenici da se deo procesa obrade prepušta kompjuteru korisnika, umesto da sve radi server, sa servera se na kompjuter korisnika prenosi manje podataka, što će korisnicima sa sporijim vezama pomoći da se i na njihovim kompjuterima 3D web sadržaj učitava brže. Naravno, korisnici sa jačim mašinama neće zbog toga ostati uskraćeni za kvalitet – tehnologija je tako razvijena da njima omogući bolju rezoluciju i lepši vizuelni “dojam” u celini. Za korisnike sa sporijim procesorima, slika će biti nešto lošijeg kvaliteta, a pokreti neće prolaziti baš sasvim “glatko”. U principu, u Intel-u i ne kriju da je ovaj softverski modul zapravo projektovan za vrhunske sisteme zasnovane na Pentium-u 4: “Mi, u suštini, nastojimo da, umesto modema, ‘nateramo’ vaš računar da radi više”, kaže Intel-ov predstavnik za medije Meni Vara. On dodaje da je ova tehnologija kreirana imajući u vidu korisnike sa 56k modemima, mada će biti upotrebljiva i za ostale.

Iz Macromedia-e najavljuju da bi Director 8.5 Shockwave Studio, u inkarnacijama za Wintel i Mac platforme, trebalo da se pojavi u maju. Cena će mu biti “tričavih” 1.200 dolara. Za prelaz sa Director-a 8.0 plaćaće se 200 dolara, a sa neke od verzija od 5 do 7 – 400 “zelembaća”. Za leto su najavljene i verzije na drugim jezicima (za početak, spominju se francuski, nemački, japanski i koreanski). Shockwave player treba da se pojavi u maju. Njegova upotreba će, kao i do sada, biti besplatna. 3D uzorke i besplatnu beta verziju player-a moguće je preuzeti i sa Interneta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar