Magični bicikl

Internet uvek i svuda! Ova parola dokazana je dosad mnogo puta – pristup Internetu omogućen je „pametnim“ telefonima, „pametnim“ kućnim aparatima, „pametnom“ odećom i mnogim drugim predmetima od kojih se tako nešto nije moglo ni očekivati. Napravljena su i mnoga „pametna“ prevozna sredstva, pa i „pametni“ bicikli. Evo još jednog primera bicikla opremljenog savremenom tehnologijom za pristup Internetu. To je magični bicikl – Magic Bike.

Autor magičnog bicikla je Juri Gitman. On se bavi modernom primenjenom umetnošću realizovanom u kombinaciji sa elementima iz oblasti računarstva i komunikacija. Posebno je zainteresovan za bežično WiFi povezivanje. Već je kreirao i prikazao na izložbama mnoge takve eksponate. U 2003. godini dobio je glavnu nagradu za svoje viđenje bežičnih online igara (Net Vision 2003, Nica). Takođe, časopis „New York Daily News“ izabrao je dve njegove kreacije među deset najboljih. Jedna od njih je upravo Magic Bike.

Pored bavljenja ovim kreacijama, Juri Gitman radi kao profesor u školi dizajna (Parsons School of Design) na predmetu iz oblasti umetnosti bežičnih komunikacija. On je i direktor grupe primenjenih umetnika NYC Wireless, a nosilac je i priznanja najvišeg stepena za program iz oblasti interaktivnih komunikacija (pokrenut pri Univerzitetu u Njujorku) i dostignuća ostvarenih u spoju nauke, tehnologije i kulture (Tehnološki institut u Džordžiji).

Magic Bike sadrži sve elemente neophodne za bežični pristup Internetu. Na njegovom zadnjem sedištu nalazi se torba sa laptopom i komponente za WiFi povezivanje (uključujući i antenu). Postoji mogućnost i povezivanja kablovima, ukoliko to uslovi primene dozvoljavaju. Ova vrlo jednostavna tehnologija omogućava vlasniku magičnog bicikla pravu mobilnost i neprekidnu mogućnost povezivanja sa Internetom ma gde se nalazio – u toku vožnje, usred gradske saobraćajne gužve ili na parkingu.

Zanimljivo je takođe da se i svaki sasvim običan bicikl može opremiti na ovaj način i postati „magičan“. Čemu ovakav bicikl može da posluži? Iako na prvi pogled ovakva kreacija deluje neobično i čak nepotrebno, u mnogim prilikama on se može korisno upotrebiti. Jedna od najrealnijih mogućnosti primene je u oblasti marketinga i reklama. Pristup Internetu u komunikacione svrhe moguć je u svim uslovima i na svim prostorima, čak i tamo gde ne postoje druge mogućnosti i oprema. Na taj način može biti vrlo koristan u hitnim slučajevima, omogućiti vlasniku aktivno učešće u kulturnim i javnim događajima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar