Makron najavio izgradnju savremenog nosača aviona na nuklearni pogon

Francuska će do 2038. godine izgraditi savremen nosač aviona na nuklearni pogon i njime zameniti sadašnji, „Šarl de Gol“, najavio je u danas predsednik Emanuel Makron.

Makron je odluku o korišćenju nuklearnih reaktora i za pogon budućeg broda objasnio time što neće biti zagadjenja izduvnim gasovima, što je deo njegove strategije protiv klimatskih promena, a to mu je i politički prioritet.

Makron je francusku nuklearnu industriju nazvao „ugaonim kamenom strateške nezavisnosti“ i rekao da taj sektor ima ulogu u „statusu Francuske kao velike sile“, a jedan od njegovih savetnika dodao da posedovanje nosača aviona pomaže Francuskoj da „projektuje svoj globalni uticaj“ jer samo nekoliko država ima te ogromne i skupe brodove.

Novi francuski nosač aviona biće od oko 70.000 tona, dugačak 300 metara, skoro jedan i po put veći od „Šarla de Gola“ koji je poslednjih godina bio u medjunarodnim vojnim operacijama u Iraku i Siriji.

Medjutim, jedna od njegovih ključnih komponenti – katapulti koji omogućavaju poletanje aviona, biće američke proizvodnje, elektro-magnetni. Taj brod će biti projektovan za napredne borbene avione buduće generacije i biće u službi sve do 2080-ih godina, rekao je jedan savetnik.

Koliko će koštati novi nosač aviona nije navedeno, ali francuski mediji procenjuju da će to biti oko sedam milijardi evra.

Makron je danas, tokom posete jednom nuklearnom postrojenju, obećao i 500 miliona evra ulaganja u nuklearnu industriju i poseban fond za njenu modernizaciju, a obećao je i „napredak“ u trajnom zbrinjavanju nuklearnog otpada.

Francuska većinu električne energije proizvodi u nuklearnim centralama, ali mnoge su zastarele dok kasni izgradnja reaktora novije tehnologije.

Makron koji će u subotu biti domaćin svetskog video-samita povodom pete godišnjice Pariskog sporazuma o klimi, rekao je da Francuska mora da učini više i na razvoju korišćenja vetra, sunca, vodonika i drugih obnovljivih izvora energije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar