Mali podsetnik za amatersku kupovinu digitalnog fotoaparata

Svi već imaju digitalni fotoaparat, a vi ste još u fazi slikanja pomoću „idiota“. Krajnje je vreme da dođete do pravog „digitalca“. Svi argumenti su na njegovoj strani – odmah se dobijaju slike koje možete sačuvati, slati rođacima i prijateljima putem Interneta. One koje vam se ne sviđaju jednostavno ćete izbrisati ili, ako je moguće, malo obraditi i korigovati. Inkdžet štampači mogu se nabaviti po vrlo pristojnoj ceni, tako da fotografije možete i sami štampati. Ako ih nosite u profesionalnu fotografsku radnju, nema neizvesnosti da li su uspele ili ne i nepotrebnog štampanja fotografija koje vam se ne dopadaju.

Pri svemu tome dobra je vest da su „digitalci“ sve jeftiniji. Elem, odluku ste doneli, ostaje samo još dilema šta odabrati. Znate kakvi su prodavci – jedva čekaju da vam „uvale“ robu sumnjivog kvaliteta. Ne brinite, vama se to neće desiti. Treba obratiti pažnju na nekoliko najznačajnijih „sitnica“, a ma koji da izaberete, biće sigurno bolji od vašeg „idiota“. U svakom slučaju, tehnika tako brzo napreduje, pa je i (jeftinija) klasa digitalnih fotoaparata namenjenih amaterima sve kvalitetnija (sve boljih performansi).

Prva dilema pred kojom ćete se naći je sam izgled (dizajn) aparata. Tu će morati da „proradi“ sopstveni ukus (gledajte pri tom da kućište nije od obične plastike, već po mogućstvu metalno, i da aparat lepo „leži“ u ruci – da ima ergonomski dizajn). Pogledajte odmah i ko je proizvođač (brend ne mora imati, ali vrlo često ima značaja). Mnogi proizvođači su vam svakako već poznati – HP, Kodak, Canon, Nikon, Fujifilm, Olimpus, Agfa, Practica i drugi. Pretpostavka je da ćete pre naleteti na nekog manje poznatog ili kod nas potpuno nepoznatog proizvođača.

Kad se govori o fotoaparatima, najpre se pominje njihova rezolucija, to jest rezolucija CCD čipa kao njegovog najznačajnijeg dela. U ovoj kategoriji digitalnih fotoaparata ona je uglavnom tri megapiksela, mada se mogu naći i modeli sa četiri i više megapiksela. Treba obratiti pažnju i na postojanje optičkog zuma, koji, za razliku od digitalnog, vrši pravo zumiranje bez gubitka kvaliteta slike. Kod većine aparata ove klase optičko zumiranje je tri puta. Dobro bi bilo i da njegov LCD ekran bude što veći – obično do 1,8 inča.

Snimljene fotografije moraju se negde pamtiti, tako da je memorijski prostor fotoaparata izuzetno važan. Veliki broj fotoaparata ove klase nema internu memoriju. Potrudite se da vaš ne bude od tih aparata (16 megabajta će biti sasvim u redu). Slot za spoljnu memorijsku karticu (SD/MMC, CF, SM, MS, Microdrive ili neka druga) se podrazumeva, a uz aparat obično ide kartica sa 16 megabajta (ako je više od toga, još bolje). Podrazumeva se da komplet sadrži i baterije (alkalne, NiMH ili litijum-jonske), punjač i USB kabl za povezivanje sa računarom, gledanje fotografija i eventualnu obradu.

Uz sve te osnovne napomene ide i podatak o ceni. Prosečna cena digitalnih fotoaparata namenjenih amaterima iznosi od 150 do 200 evra. Oni se mogu naći kod manje poznatih proizvođača i po nižoj ceni (na primer, 100 evra ili manje), ali u tom slučaju treba proveriti pre svega da li fotoaparat ima eksternu memorijsku karticu i koliku. Sa prethodno navedenim karakteristikama i proizvođačima kvalitet dobijenih fotografija je otprilike isti (uz male varijacije). Prema tome, napravite kalkulaciju između cene i izgleda i donesite pravu odluku. Zatim dozvolite svojim umetničkim kvalitetima da dođu do izražaja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar