Mali, prenosivi, a jeftini (2)

MSI Wind
MSI je svoj ultraprenosni računar zamislio nešto manje ambiciozno od HP-a. Nazvao ga je Wind, što bi trebalo da bude skraćenica za WiFi Network Device. Radi se o uređaju vrlo sličnom prvom Asusovom Eee PC-ju, ali kao i HP, MSI je odlučio da odmah ugradi ekran s višom rezolucijom; ovde se radi o 1024 x 600 piksela. Dijagonala ekrana je 10 inča, a pozadinsko osvetljenje odrađuju LED diode, što bi trebalo da ima uticaja na trajanje baterije. Wind je baziran na Intelovom Atom procesoru, kao i novi Eee PC, a za čuvanje podataka koristi klasični tvrdi disk kapaciteta 80 GB. Povezivanje Wind-a je njegov osnovni zadatak, pa je opremljen za LAN umrežavanje, kao i WiFi adapterima, a Windows verzija će dolaziti i s adapterom za Bluetooth. Ovaj prenosni računar trebalo je da se pojavi u prodaji ovih dana, ali se to nije dogodilo jer proizvođač ima problema s obezbeđenjem dovoljnog broja baterija. Cene bi trebalo da se kreću od 400 dolara za Linux veziju do 650 dolara za luksuzno opremljenu verziju s Windows XP-om.
Acer Aspire One
Intelov Atom procesor došao je u pravi čas za novu kategoriju jeftinih i malih prenosnih računara. I Acer je odlučio da svog konkurenta Eee-ju bazira na Atomu. Specifikacije su mu jako slične MSI-jevom Wind-u, pa tako u Linuks verziji nudi 512 MB memorije i 8 GB flash memorije za čuvanje podataka, uz ekran dijagonale 8,9 inča koji ima rezoluciju 1024 x 600 piksela. Bolje opremljena verzija s instaliranim Windows XP-om opremljena je gigabajtom memorije, a može imati i klasični tvrdi disk kapaciteta 120 GB. Povezivanje je omogućeno preko LAN adaptera, WiFi i USB-a (tri komada). U Acer-u se našlo mesta i za web kameru. Acer Aspire One se u prodaji pojavio početkom avgusta, a njegova osnovna prednost je cena. Najavljena cena za osnovni Linuks model je 379 američkih dolara, dok bi najskuplji Windows model trebalo da košta samo 499 dolara.
Dell mini Inspiron
U trci malih i jeftinih prenosnih računara Dell ponešto vremenski zaostaje za već pomenutim proizvođačima. Zna se da ima laptop u toj kategoriji, Mihael Del (Michael Dell) je viđen s njime, čak ga je i pokazao novinarima, ali njegove specifikacije nisu poznate. Prema viđenom, novinari nagađaju da ima ekran dijagonale devet inča, primećena su tri USB priključka, VGA izlaz, čitač memorijskih kartica i LAN priključak. Verovatno je i da će ovaj laptop imati i WiFi, a s obzirom na Dell-ovu odličnu saradnju s Intelom, mnogi pretpostavljaju da će ga pokretati procesor Atom. Dell je objavio i službene fotografije ovog laptopa, ali o specifikacijama još uvek ne izdaje nikakvo saopštenje.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

acer aspire onedell mini inspironjeftinkompjuterilaptopmsi wind
Komentari (0)
Dodaj komentar