Marsovski Internet

Kako vam se sviđa adresa tipa John.Smith@mars? A šta mislite o tome da se navedeni John Smith zaista i nalazi na Marsu? Čini se da nismo daleko od dana kada će „crvena planeta“ zaista biti premrežena i dobiti svoj Internet servis. Planovi NASA-e u tom pogledu su vrlo ozbiljni i iz faze razrade polako prelaze u fazu realizacije.

Početkom sledeće godine američka agencija planira da lansira veći broj svemirskih letilica koje će na Marsu početi da grade novi sistem. S obzirom na ozbiljne planove kolonizacije Marsa, pa čak i gajenja biljaka na njemu, trebalo je i pronaći način efikasne komunikacije između budućih stanovnika na ovoj planeti, kao i sa maticom Zemljom. Rešenje se samo nametnulo – Internet. Radio-talasi koji na Zemlji sasvim dobro funkcionišu, usled pojave odbijanja talasa pri susretu sa atmosferom, na Marsu su skoro neupotrebljivi, usled razređenog omotača. Takođe i sa uvođenjem Interneta će se smanjiti kašnjenje do koga dolazi kada se koristi radio-veza. Naime, radio-talasima je potrebno nekoliko minuta da pređu put između dve planete. Budući projekat umrežavanja će stanovnicima planete omogućiti da koriste email, ali i da međusobno šalju fajlove ili ih „otpremaju“ ka Zemlji.

Stručnjaci NASA-e smatraju da je moguće da Mars bude „online“ do 2014. godine, kada će neki od stanovnika prvih istraživačkih stanica na ovoj planeti moći da stisnu „send“ ili „receive“ dugmence.

Do novih ideja i projekata koji se tiču istraživanja i kolonizacije Marsa došlo je posle prošlogodišnjih neuspeha. Tada su, zbog greške u softveru, dve letilice uništene, razbivši se o površinu planete. Višemilionska šteta je naterala NASA-u da počne da planira misije na drugačiji način i da pripremi teren za buduće stanovnike. Umesto dosadašnjih pojedinačnih misija, biće formirana čitava međunarodna flota, čiji će prvi zadatak biti postavljanje moćnih satelita u orbitu „crvene planete“, a koji bi omogućili uvođenje Interneta i bolju komunikaciju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar