Matsushita Electric razvila čvrsti disk od 200 GB

Ako vam kažemo “kompanija Matsushita Electric Industrial iz Osake”, teško da će to u vama pobuditi neke posebne asocijacije, ali “Panasonic” već zvuči mnogo bolje. Ipak, obe formulacije označavaju isti pojam – poznatog japanskog proizvođača elektronske opreme i uređaja.

Elem, ova kompanija je razvila novu tehnologiju kojom se postiže da se na jednu ploču čvrstog diska “skuca” i do 200 GB podataka! Naravno, već smo navikli na “revolucionarna otkrića” o kojima stalno slušamo i danas nam smešno deluju napori sa početka devedesetih da se prevaziđe ograničenje osnovnog memorijskog bloka radne memorije od 640 kB. Toliko je iznosila “osnovna” RAM memorija, dok je sve ostalo što ste imali – srećnici su se baškarili u čitavih preostalih 7 MB (kad se oduzme prvi megabajt, namenjen rezidentnim programima i osnovnoj memoriji) – bila “proširena” ili “produžena” memorija čiju je upotrebu DOS, zapravo, na prilično zapetljan način emulirao. Istovremeno, trebalo je prevazići i koncepcijska ograničenja, zbog kojih su prvi čvrsti diskovi bili ne veći od nekoliko desetina megabajta. Tako su se razvile i particije i programi za online kompresiju i sve druge komplikovane stvari s kojima smo se, ne bismo li sebi raskrčili dovoljno cyber prostora, borili.

Elem, danas to više nije tako, kapaciteti, brzine transfera i sve druge performanse esencijalnih delova i periferija računarskog sistema uvećavaju se gotovo neverovatnom brzinom, tako da danas teško da čak i ovakva vest, a ipak se radi o kapacitetu nekoliko puta većem od dosadašnjih, može bilo koga da uzdrma.

Pažnje je, ipak, svakako vredna sama tehnologija: da bi glava za pisanje i čitanje mogla precizno da locira gusto “spakovane” podatke na površini diska, disk se izrađuje od silicijuma na kojem se u fino određenim putanjama snimaju signali-vodilje koji vode motore pri dovođenju glave u određeni položaj. Signali su način za alokaciju podataka i snimljeni su u više krivih putanja koje se pružaju od središta diska prema ivici. Rotacija diska, koja je nekada umela da bude uzrok izvesnih problema, sada je dodatno obezbeđena novim sistemom ležajeva.

Najzanimljivije je da je u jednu jedinicu diska moguće ugraditi i više ovakvih ploča, čime se omogućuju i kapaciteti višestruko veći od 200 GB.

Kompanija Matsushita se sprema da uskoro objavi podrobnije specifikacije nove tehnologije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar