Microsoft na sudu – Part Three

Sudija koji je potpisao presudu o cepanju Microsoft-a pogrešno je protumačio zakon i lično je nenaklonjen najvećem svetskom proizvođaču softvera.

Zato njegovu presudu treba odbaciti, tvrde advokati Microsoft-a, u dokumentu veličine 150 strana, koji su dostavili američkom Apelacionom sudu. Ceo dosadašnji proces “prožet je nizom grešaka i propusta” sudije Penfilda Džeksona (Penfield Jackson), koji je pokazao “temeljno nerazumevanje američkog antimonopolskog zakonodavstva”. Sudija Džekson je preko svog predstavnika za medije poručio da najnoviji potez Microsoft-ovih advokata, za sada, neće komentarisati. Prema njegovoj odluci iz juna ove godine, Bil Gejts (Bill Gates) je prekršio tzv. Šermanov zakon i biće sankcionisan tako što će svoju kompaniju morati da podeli na dva zasebna preduzeća.

Najbogatiji čovek na svetu tvrdi da nije prekršio ni jedan zakon, te da ga državna administracija nepravedno progoni.

Stanje je sada takvo, da je Microsoft nizom žalbi počeo da odlaže izvršenje presude, što bi, ako se iskoriste sve mogućnosti, moglo potrajati godinama.

Mnogi pravnici misle da će američki Vrhovni sud brzo razrešiti ovaj spor zbog njegovog izuzetnog uticaja na najsnažniju industrijsku granu Sjedinjenih Država.

Ministarstvo pravde mora dati odgovor na najnoviju Microsoft-ovu predstavku najkasnije do 12. januara, tek nekoliko dana pre smene američke državne administracije, koja bi mogla ceo slučaj da oboji potpuno novim bojama.

Postoji mišljenje da će novi predsednik, Džordž Buš Mlađi (George Bush Jr) dati manju podršku Ministarstvu pravde, te imenovati novog saveznog sudiju sa sličnim gledištem.

Tužilac je ubeđen u svoju pobedu, ali neki analitičari misle da su Microsoft-ovi advokati ipak pronašli rupu u argumentima državne administracije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar