Microsoft-ovi protivnici okupljeni oko novog standarda zaštite digitalnih prava

Uz podršku najvećih imena zabavne industrije, kompanija RealNetworks je nedavno pokrenula inicijativu pod nazivom Proširivi jezik komercijalnih medija (Extensible Media Commerce Language, XMCL).

Ova kompanija smatra da će zahvaljujući toj inicijativi uspeti da izgradi otvoreno okruženje zasnovano na Proširivom jeziku za označavanje (Extensible Markup Language, XML), namenjeno efikasnom upravljanju autorskim pravima u oblasti digitalnih medija, uključujući primene u njihovoj kupovini, iznajmljivanju i pretplati na usluge tipa video-on-demand (video-na-zahtev).

Spisak kompanija koje podržavaju inicijativu XMCL je impozantan, i obuhvata sve veće igrače iz ove oblasti, uključujući i Metro-Goldwyn-Mayer Studios (MGM), AOL Time Warner, Bertelsmann i EMI Group. Međutim, jedno veoma važno ime nedostaje na tom spisku – radi se o Microsoft-u, koji ima sopstveni sistem za politiku upravljanja digitalnim autorskim pravima, razrađen za potrebe njegovog formata Windows Media 7.

Tehnologije upravljanja digitalnim pravima, u principu, služe nosiocima pravâ da odrede i kontrolišu kako se filmovi ili pesme, najčešće kopirani i najviše traženi digitalni materijali, koriste i distribuiraju preko Mreže. One takođe mogu služiti za određena ograničenja u upotrebi (npr. moguće je ograničiti koliko puta korisnik može da reprodukuje datoteku) ili za sprečavanje kopiranja i dalje neovlašćene distribucije.

Ključna zamisao koja je idejne tvorce XMCL-a vodila u koncipiranju ovog projekta jeste pojednostavljivanje upravljanja pravima tako što će se onima koji nude digitalne multimedijalne sadržaje ponuditi standardna pravila poslovanja. Podrobnosti u vezi sa primenom XMCL-a za sada nisu saopštene.

Kao što smo spomenuli, Microsoft već ima razrađenu sopstvenu politiku zaštite digitalnih prava, a kada je u pitanju tržište media player-â, on ujedno predstavlja i glavnog konkurenta RealNetworks-u.

Mnogi veruju da će to što je moćni AOL rešio da stane iza RealPlayer-a biti važan činilac u pregovorima koje AOL vodi sa Microsoft-om u vezi sa uključivanjem linka koji vodi do AOL-ove Internet službe na radnu površinu Windows-a XP koji treba da se pojavi krajem oktobra.

Što se RealNetworks-a tiče, istovremeno sa objavljivanjem inicijative XMCL, on je tržištu ponudio svoj programski paket RealSystem Media Commerce Suite, koji će podržavati XMCL i korisnicima omogućavati da izaberu neku od brojnih platformi. RealSystem Media Commerce Suite je koncipiran tako da se može lako ugraditi u aplikacije za upravljanje autorskim pravima drugih kompanija. Među njima je i InterTrust Technologies, članica inicijative XMCL i firma koja je tužila MS za narušavanje njenih patentnih prava u Windows Media Player-u.

RealSystem MCS već ima jednog klijenta – radi se o pretplatnom servisu MusicNet, još jednom zajedničkom projektu, koji će funkcionisati zahvaljujući potpori takvih imena kao što su AOL Time Warner, Bertelsmann, EMI i RealNetworks, a trebalo bi da sa radom počne krajem godine.

Evo, najzad, i spiska (po abecednom redu) svih kompanija koje pripadaju inicijativi XMCL: Grupo Abril, Accenture, Adobe Systems, Anystream, America Online – AOL Time Warner, Artesia Technologies, Avid Technology, Bertelsmann, Btopenworld, Clear Channel Communications, Context Media, EMI Recorded Music, eMotion, IBM, iFilm, InterTrust Technologies, MGM, Napster, RealNetworks, Rightsline, Sony Pictures Digital Entertainment, Starz Encore Group, Sun Microsystems, Tiscali, Viant i Virage.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar