Microsoft priprema Office za Mac OS X

5. jula, američki softverski gigant Microsoft je počeo da isporučuje novi promotivni softverski paket za Mac OS X, novu Apple-ovu uzdanicu na polju operativnih sistema. Ovaj paket, nazvan Word + Entourage 2001 Special Edition, sastoji se iz pojednostavljenih verzija programa za obradu teksta Word i Mac e-mail klijenta Entourage i pandan je paketu Microsoft Works koji radi na Wintel platformama i predstavlja jeftiniju alternativu potpunom Office-u. Iz ove “osiromašene” verzije izostala je podrška za sinhronizaciju sa Palm računarima, a nije moguće ni podešavanje toolbar-ova niti korišćenje poslovnih šablona, zahvaljujući čemu joj je cena znatno niža od potpunih verzija programa koji je sačinjavaju.

Word + Entourage 2001 SE se pojavio u predvečerje izlaska na tržište Microsoft-ovog Office-a 10 za Macintosh, funkcionalnog ekvivalenta nedavno objavljenom Office-u XP za Windows. Kako je Apple svoj Mac OS X objavio još u martu, pre roka, počevši odmah da ga prodaje u kutijama, a već u maju počeo da ga isporučuje i instaliranog na svim stonim i prenosivim modelima računara, i Microsoft je rešio da sledi taj trend. Tako su na MacWorld Conference and Expo, održanom početkom godine u San Francisku, zvaničnici diva iz Redmonda najavili da bi prve njihove aplikacije za OS X mogle biti gotove već u trećem tromesečju 2001. Dosadašnja Microsoft-ova praksa je bila da Office za Mac obično izda oko godinu dana posle izdanja za PC, ali će, ovoga puta, taj razmak biti skraćen na svega pet do šest meseci.

Migraciju sa Word + Entourage 2001 SE na Office 10 biće moguće izvršiti za 150 dolara, a za iste pare biće moguća i nadogradnja trenutno aktuelnog Office-a 2001 (koji, pored Word-a i Entourage-a, sadrži i Excel i PowerPoint) na novu verziju. Microsoft-ova je procena da će cena obične nadogradnje na Office 10, kada se on pojavi na tržištu, iznositi oko 300 dolara, dok druge podrobnosti o cenama do sada nisu saopštene.

Osim verzije na engleskom koja je već u prodaji, Microsoft planira da početkom avgusta izbaci i Word + Entourage 2001 SE na francuskom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar