Milioni i milioni klikova (I deo)

Američka agencija Jupiter Media Metrix svakog meseca objavljuje rezultate svojih istraživanja Interneta: statistike posećenosti, navike surfera i tržišna kretanja koje ona otkriva, pomažu profesionalcima, analitičarima i radoznalima da bolje shvate prirodu novog medija, njegove potencijale i uticaj na svakodnevni život korisnika.

Rezultati istraživanja iz maja 2001. godine, pokazuju da dolazi do smanjenja broja sajtova koji se nalaze u vrhu posećenosti, otkrivajući „prirodnu selekciju“ koja je u toku. Počev od sredine 2000. godine, započela je kriza poslovanja Internet kompanija: izvori finansiranja su počeli da „presušuju“, a troškovi promocije da nadaleko prevazilaze profit. Došlo je do gašenja mnogih kompanija koje su svoje poslovanje vezivale isključivo za Internet.

Čini se da je „zlatna groznica“ završena: niko više ne veruje u priče o zarađivanju bogatstva preko noći, finansijeri mnogo opreznije ulažu, kompanije koje su opstale smanjuju broj radnika. U „igri“ ostaju samo oni koji imaju najbolju poslovnu strategiju i najbolje izbalansiran odnos između ulaganja i profita. Mnogi analitičari ukazuju na „zrelu“ fazu Internet poslovanja i povratak principima „tradicionalne“ ekonomije.

Potencijalne mušterije za Internet kompanije su sve brojnije – broj korisnika nezadrživo raste, Mreža postaje neodvojivi deo svakodnevnog života. Za sve one koji žele da posluju na Internetu, postavlja se pitanje: Šta ponuditi surferima? Šta im je potrebno, koja je to roba i koje su to usluge? Najnoviji rezultati istraživanja agencije Jupiter Media Metrix pokazuju koje to lokacije u SAD-u privlače najviše posetilaca i u kojim oblastima su mogućnosti za zaradu najveće.

Analizirajući statistike posećenosti, agencija je registrovala 641 web sajt koji privlači više od milion posetilaca mesečno. Kao i što se očekivalo, na samom vrhu su pretraživači i web portali, kao lokacije na kojima započinje svaka aktivnost na Internetu. Zanimljivo je videti koji su to sajtovi čija je pojava na top-listi bila mnogo manje očekivana.

MyHomeKey.com je sajt koji je u maju privukao 2,3 miliona posetilaca. Reč je o lokaciji koja građanima SAD-a omogućava da u svom gradu pronađu odgovarajućeg majstora ili servis, i zakažu popravku frižidera, televizora, veš mašine… Ili pranje tepiha, krečenje, hoblovanje parketa…

eDiets.com (vidi sliku) istog meseca posetilo je skoro 3 miliona ljudi. Njih 250.000 plaća mesečnu članarinu ne bi li od stručnjaka dobilo savete kako da smršaju. Na ovoj lokaciji milionski auditorijum dočekuju stručnjaci za fitnes i ishranu, ali i psiholozi specijalizovani za bolesti zavisnosti i poremećaje u ishrani.

Dalja istraživanja agencije Jupiter Media Metrix ukazuju na 1.435 sajtova koji su privukli više od pola miliona posetilaca tokom maja, a broj onih koje je posetilo više od 250.000 surfera iznosi 2.995. Agencija pravi i zanimljiva poređenja koja ukazuju na potencijale Internet poslovanja: 1.400 najposećenijih web sajtova je privuklo više posetilaca od 1.800 najvećih tržnih centara u SAD-u. Takođe, i najveće turističke atrakcije ne dostižu posećenost prvih 600 sajtova na rang-listi: Prirodnjački muzej, najveća turistička atrakcija u Vašingtonu, imao je „samo“ milion poseta u maju. Čak i najposećeniji američki supermarketi ne mogu da izdrže poređenje sa prvih 4.000 sajtova: „filijale“ najpoznatijih lanaca dostižu maksimalno 35.000 kupaca mesečno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar