Milioni mobilnih u opasnosti od krađe podataka

Bezbednosni izveštaji Check Point-a upozoravaju na propuste u operativnom sistemu Android koji su, istina, zakrpljeni, ali mnoge aplikacije koje rade u tom operativnom sistemu nisu ažurirale nove verzije. Posledično to znači da su neke aplikacije opasne za podatke korisnika.

Check Point, jedna od najjačih svetskih kompanija kada se radi o bezbednosti i sprečavanju hakerskih napada, čije je sedište u Tel Avivu, već neko vreme upozorava da su milioni korisnika smartfona u opasnosti, piše Večernji list.

Sajber kompanija upozorila je, naime, da su brojne Android aplikacije ranjive i da su već pre šest meseci na to upozorili. Radi se o poznatim i raširenim aplikacijama. Problem se odnosi na softversku biblioteku, odnosno deo softvera zadužen za podršku nekim funkcionalnostima aplikacija – a ironično je da je ovu biblioteku sam Gugl razvio kao prečicu za povezivanje aplikacija sa svojom prodavnicom Play. Ranjivost hiljada aplikacija zlonamernim hakerima omogućuje da “kradu podatke o prijavi, lozinke i finansijske podatke korisnika i čitaju im poštu”.

Kako poručuju iz Check Pointa, koliko je pretnja ozbiljna, govori i podatak o onima koji su nedavno popravili aplikacije, a među kojima su Booking.com je, Cisco, OkCupid… Check Point među ranjivim aplikacijama koje je testirao navodi i Viber, Yango Pro, pa čak i Microsoft Edge, piše Forbes. Ali izdvajanje bilo kojeg od njih bilo bi zavaravanje korisnika jer to su samo one aplikacije koje je Check Point “slučajno” testirao. Može se pretpostaviti da su te aplikacije zakrpile ili će uskoro zakrpiti problem – potrebna je samo ažurirana Googleova biblioteka.

Pravi problem ovde je „bezbroj“ drugih aplikacija koje Check Point nije testirao i zato nisu obavešteni. Gugl s jedne strane ne može mnogo da uradi povodom toga. Razvojni programeri moraju upravljati bezbednošću svojih aplikacija. Ipak, Gugl bi mogao da naloži popravke i testiranje aplikacija u svojoj prodavnici Play kako bi obezbedio da pokreću ažuriranu biblioteku.

Budući da korisnici ne mogu znati koje su aplikacije zakrpljene, a koje ne, teško je dati savet osim uobičajenog: da treba biti vrlo oprezan s aplikacijama koje instalirate na telefon kako biste izbegli rizik od propuštanja zlonamjernog softvera na telefon koji može ciljati dozvole date popularnoj aplikaciji za krađu vaših podataka. To znači da svakako izbegavate aplikacije treće strane, da pazite na što klikćete u imejlu ili u SMS-u, nemojte preuzimati fotografije ili videozapise na vaš telefon sa veb-lokacija, društvenih mreža ili iz mesindžera osim ako možete biti prilično sigurni da ih je kreirao pouzdani pošiljalac. Uz to možete instalirati antivirus program na svoj uređaj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aplikacijekradja podatakamobilni
Komentari (0)
Dodaj komentar