Minijaturni nuklearni reaktor

Japanski Institut za istraživanje električne energije (Central Research Institute of Electrical Power Industry – CRIEPI) objavio je rezultate svojih istraživanja na polju nuklearne energije. Tražeći najbolji način za snabdevanje energijom budućih kolonija na Mesecu, stručnjaci Instituta proizveli su mini nuklearni reaktor, 6 metara visok i 2 metra širok, koji su nazvali Rapid -L.

Ovako malih dimenzija, reaktor snage 200 kilovata može biti postavljen u podrum stambene ili poslovne zgrade, odakle će obezbeđivati potrebnu energiju za grejanje i rad. Takođe, naučnici smatraju i da bi novi izum mogao da nađe primenu u zemljama „trećeg sveta“, u kojima ne postoji razvijen sistem daljinskog grejanja: u takvim regionima bi „Rapid-L“ mogao da obezbeđuje energiju za udaljena naselja.

U avgustu je završeno testiranje bezbednosti reaktora, koje je donelo odlične rezultate: primenjena je inovativna metoda, pri čemu se za kontrolu rada, tj. temperature, ne koriste šipke, već tečni litijum-6, izotop koji izuzetno dobro apsorbuje neutrone. Rezervoar sa pomenutim izotopom priključen je na vertikalnu cev koja prolazi kroz jezgro reaktora. U normalnim uslovima, cev je ispunjena inertnim gasom. Kada se temperatura reaktora poveća, tečni litijum se širi, dospeva u vertikalnu cev, apsorbuje neutrone, i usporava reakciju. Na ovaj način su šipke izbačene iz upotrebe, i izbegnuta je potreba za njihovim mehaničkim umetanjem. Litijum se prirodno širi, bez ljudske intervencije.

Bez obzira na očigledne prednosti i bezbednost reaktora, stručnjaci sumnjaju da će on biti široko prihvaćen: ljudi se boje nuklearne energije i reaktora, čak i kada su oni izmešteni na daleke, nenaseljene lokacije. Teško je da će biti raspoloženi da jedan takav izvor energije bude u njihovom podrumu.

Korisni linkovi:

  • Japan Central Research Institute of Electrical Power Industry

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • nauka
    Komentari (0)
    Dodaj komentar