Miš koji menja boju

Naučnici u SAD-u uspeli su da genetskim inžinjeringom stvore miša koji može da menja boju krzna i očiju. Rezultate istraživanja objavila je Dr Heidi Scrable sa Univerziteta u Virdžiniji, jedna od učesnica u ovom projektu. Cilj istraživanja jeste mogućnost „uključivanja“ i „isključivanja“ gena, tj. primena ovakvih mehanizama i kod ljudi, naročito kod bolesti kao što je tumor.

Tim naučnika je modifikovao gene, napravivši albino-miša, ružičastih očiju i belog krzna. Životinji su dodata i dva gena, jedan koji nalazimo kod sisara, a odgovoran je za produkciju pigmenta, i drugi, koji je dobijen iz bakterije, a ima ulogu „prekidača“. Takav gen može da aktivira pigment-gen, zavisno od toga čime se miš hrani. Kada je vodi koju pije dodavana supstanca najsličnija šećeru, prekidač bi aktivirao produkciju pigmenta melanina, i mišu bi počela da izrasta smeđa dlaka, a oči postajale tamne. Kada bi iz „jelovnika“ bio izuzet šećer, miš bi ponovo postajao albino, sa belom dlakom.

S obzirom na sličnost mnogih gena kod ljudi i miševa, naučnici smatraju da bi ovakav princip mogao da bude primenjen i na ljudskim bićima – prekidači, modifikovano geni, mogli bi po potrebi, da isključuju određene gene, odgovorne za nekontrolisan rast, karakterističan za tumore.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nauka
Komentari (0)
Dodaj komentar