Mobilne vesti

Flextronics je dobio zeleno svetlo za otkup Alcatel-ove proizvodnje mobilnih telefona

Ovu odluku u korist elektronskog koncerna iz Singapura, poznatog po nedavnom preuzimanju Ericsson-ove proizvodnje mobilnih telefona, donela je Evropska komisija sa sedištem u Briselu. Francuski proizvođač Alcatel je nedavno objavio da želi da proda većinu svojih fabrika. Po mišljenju briselske antimonopolske komisije, zahvaljujući vrlo jakoj konkurenciji na ovom tržištu, ne postoji opasnost da Flextronics ovom kupovinom preuzme kontrolu nad tržištem.

Mobilni telefoni postaju još manji i lakši

Novorazvijeni modul visoke frekvencije treba mobilne uređaje da učini lakšim i kompaktnijim. Epcos je, po sopstvenim rečima, razvio najmanji modul za mobilnu telefoniju u GSM-mrežama na svetu. Ovaj proizvođač elektronskih komponenti računa sa godišnjom proizvodnjom od preko 10 miliona jedinica. Kako navodi Epcos, njegov modul visoke frekvencije je čak za 95% manji od uobičajene komponente. Proizvođači mobilnih uređaja bi pomoću novog modula mogli znatno da smanje razvojne i proizvodne troškove i da skrate vreme do tržišne zrelosti svojih modela.

PDA (lični digitalni pomoćnik) postaje mobilni telefon za prenos glasa i podataka

Compaq-ov I-Pac još u toku ove godine treba da se pojavi na tržištu u jednoj Smartphone-varijanti. Za svoj PDA Compaq trenutno razvija prvo GSM/GPRS rešenje, koje treba da radi u sva tri frekventna opsega, čime bi uređaj bio upotrebljiv u svim svetskim GSM-mrežama. Tada bi kupci pomoću jednog uređaja mogli da surfuju Internetom, bežično koriste elektronsku poštu, primaju i šalju kratke poruke (SMS) i ujedno uživaju u potpunoj funkcionalnosti jednog mobilnog telefona trostrukog frekventnog opsega.

PDA-tastatura na ruci

Nova tastatura firme Matias Corporation se nosi na zglobu ruke i olakšava unos teksta kod Palm-PDA uređaja. Prednost u odnosu na uobičajena pomagala ove vrste je što korisnik ima punu slobodu kretanja kada PDA pričvrsti za ruku i što mu nije potrebna čvrsta podloga za tastaturu. Uređaj nazvan Halfkeyboard raspolaže sa upola manje tastera od normalne tastature, jer su svakom tasteru pridruženi udvojeni znakovi, što omogućava komfornu veličinu tastera. Tzv. „Wearable Kit“ će se u prodaji pojaviti najpre u Americi po ceni od 299 USD i biće kompatibilan sa većinom Palm- i Handspring-modela. O pojavi na evropskom tržištu se još ništa ne zna.

Windows-PDA u „skraćenoj“ verziji

Casio za 300 USD na tržište izbacuje jedan relativno jeftini PDA uređaj, koji se bazira na operativnom sistemu Windows CE 3.0. Model Cassiopeia BE 300 će se u Evropi pojaviti u decembru, raspolagaće displejom od 320 x 240 tačaka i moći će da prikaže 32.768 boja, upola manje od svog „velikog brata“ modela E 125 G. I kod memorije je Casio štedeo, pa novi model nudi 16 Mb RAM-a, kao i jedno mesto za CF-kartice (tip II). Srce uređaja predstavlja jedan MIPS-procesor na 166 MHz, a energiju isporučuje jedan litijum-jonski akumulator, čije punjenje traje oko nedelju dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mobilni telefoni
Komentari (0)
Dodaj komentar