Mobilni telefon – oružje protiv Stealth bombardera

Naučnici iz Simensovih laboratorija su, razvijajući novu tehnologiju za lociranje mobilnih telefona (i njihovih vlasnika), otkrili da aparat može da posluži i za otkrivanje položaja Stealth bombardera. Nevidiljivi američki bombarder, koji košta milijardu i po dolara, mogao bi da postane vidljiv, zahvaljujući ovako jednostavnom sredstvu.

Naime, pomenuti tim istraživača otkrio je da se signali mobilnih telefona mogu koristiti i u svrhe otkrivanja bombardera, jednog od najskupljih projekata američke vojske. Signali koji se prostiru između dve bazne stanice, stvaraju polje u kome nastaju poremećaji pri prolasku aviona. Posle registrovanja pojave, uz pomoć satelitskog GPS sistema, moguće je lako i precizno odrediti položaj letelice.

U ovom trenutku već postoji uređaj koji može da otkrije položaj Stealth bombardera – veličine je prosečnog džipa, košta oko 130.000 dolara, a radi se i na smanjenju veličine do laptop računara. Ipak, novo rešenje je jeftinije, po rečima naučnika i efikasnije, i svima dostupno. Još jedan promašaj vojne industrije ili možemo očekivati neko novo tajno oružje protiv mobilnih telefona?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nauka
Komentari (0)
Dodaj komentar