Mobilni telefon za široke narodne mase nerazvijenih zemalja

Kako se procenjuje, broj korisnika mobilnih telefona u svetu je oko 1,5 milijardi. To je zaista ogromna armija ljudi, ali se proizvođači i dalje trude da osvoje i one prostore gde je procenat korisnika vrlo mali. To se, pre svega, odnosi na zemlje s niskim standardom života, izuzetno siromašne sredine – Indiju, Kinu, Bangladeš i druge. Zbog toga je GSM asocijacija pozvala sve proizvođače mobilnih telefona da naprave modele čija će cena biti pristupačna toj populaciji i da na taj način pomognu razvoj mobilne telefonije u tim zemljama. Smatra se da sadašnja njihova cena predstavlja najvažniji razlog izuzetno malog korišćenja mobilnih mreža.

Među prvim proizvođačima mobilnih telefona ovom pozivu odazvala se Motorola (poznata kao prvi proizvođač mobilnih telefona u njihovoj ne tako dugoj istoriji). Ona će proizvoditi mobilni telefon jeftiniji od 30 dolara s oznakom C113a. Njegova niža cena ostvarena je zahvaljujući činjenici da je telefon realizovan bez kolor ekrana i bez digitalnog fotoaparata, što su karakteristike koje danas već predstavljaju standard za savremene prosečne modele mobilnih telefona. Telefon, dakle, ima crno-beli ekran, težinu 100 grama, a koštaće oko 30 dolara.

Pored ovih karakteristika, C113a ima i vrlo izdržljivu bateriju, što se smatralo veoma važnim zbog što ređeg punjenja telefona s obzirom na nedovoljno kvalitetnu i pouzdanu distribuciju električne energije na tim prostorima. Motoroline baterije upotrebljene u ovom modelu obezbeđuju devet sati neprekidnog razgovora ili 300 sati rada u „stand by“ režimu. Kućište telefona takođe je napravljeno od izdržljivog materijala – čvrste plastike koja, kako kaže proizvođač, treba da zaštiti njegovu elektroniku od prašine, vlage i drugih nepovoljnih uslova korišćenja.

Za Motorolin telefon interesovanje su pokazali mnogi mobilni operateri. Grupa operatera iz nerazvijenih zemalja već je u startu potpisala ugovor sa GSM asocijacijom o zajedničkoj nabavci aparata. Oni su istovremeno definisali i standarde koje ti telefoni treba da ispune. Pored glasovne komunikacije, treba da imaju i ostale uobičajene osnovne funkcije – slanje i prijem SMS poruka, memoriju za smeštaj najmanje 250 brojeva u imeniku, kao i bateriju za dva sata razgovora ili 50 sati rada u režimu čekanja. Pored engleskog jezika, treba da imaju podršku i za druge jezike – francuski, španski, portugalski, turski, ruski i tajlandski.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mobilni telefoni
Komentari (0)
Dodaj komentar