Mobilni telefoni koji vas izveštavaju o svemu

Mobilni telefoni će uskoro moći da svojim vlasnicima daju različite informacije o objektima i uređajima pored kojih prolaze – prodavnicama, restoranima, hotelima, muzejima, drugim mobilnim telefonima, računarima. Iza ove usluge stoji takozvana napredna tehnologija prisustva („advanced presense teshnology“), razvijena u istraživačkim laboratorijama IBM-a u gradovima Haifa (Izrael) i Jorktaun (Njujork).
Ideja o ovoj naprednoj tehnologiji nije nova, pojavila se još pre nekoliko godina. Prošle godine IBM je razvio varijantu ove tehnologije za primenu u oblasti telekomunikacija pod nazivom PASTA (Presense Advanced Services for Telco Applications), a ove godine uvrstio ju je u pet ključnih tehnologija svoje strategije daljeg razvoja u narednih pet godina (do 2012. godine). Ona će biti od velikog značaja za individualne i poslovne korisnike. Time će se, kako se predviđa, smanjiti opterećenje mobilnih mreža (odlazni saobraćaj će se smanjiti za 70 odsto), a poslovnu primenu naći će u medicini, turizmu, ugostiteljstvu, finansijskim službama i organizacijama i u drugim oblastima.
Usluga u okviru „tehnologije prisustva“ sastoji se u prijemu SMS i glasovnih poruka s važnim informacijama o okruženju u kome se korisnik nalazi. Poruke stižu iz „pametnih“ mobilnih mreža. Da bi se usluga ostvarila, mobilni telefoni i mobilne mreže moraju podržavati GPS standard za određivanje lokacije i druge standarde bežičnih tehnologija – WiFi, RFID. To će im omogućiti komuniciranje s različitim korisnicima u okruženju.
Na primer, ako se korisnik automobilom kreće autoputem ili gradskim ulicama, servisne informacije koje dolaze iz mreže mogu da sadrže informacije o restoranima pored kojih prolazi, s detaljima o ponudi hrane i pića, smeštaja u hotelu i slično. Damama bi mogle biti zanimljive informacije o aktuelnoj rasprodaji u prodavnici u čijoj se neposrednoj blizini nalaze ili o novim kozmetičkim i frizerskim uslugama u salonu koji upravo vide u svom retrovizoru.
Ako je, na primer, vlasnik mobilnog telefona s podrškom za ovu uslugu u muzeju ili nekoj galeriji, on će moći da svoj mobilni telefon okrene ka nekoj slici ili izloženom eksponatu i automatski dobije informaciju o posmatranom delu i njegovom autoru. S druge strane, za poslovne korisnike, na ovaj način može se mobilnim telefonom ostvariti komunikacija s uređajima iz kancelarija i drugih poslovnih prostora radi pristupa informacijama s određene udaljenosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

informacijemobilnimobilni telefonipasta
Komentari (0)
Dodaj komentar