Mobilni telefoni tanki kao papir

Britanski dizajner Stiven Foršo (Stephen Forshaw) napravio je telefon dovoljno tanak da može da bude zalepljen poput poštanske marke na komad papira – sva elektronika je smeštena u čip koji može da se pošalje kao pismo. Ovakva „pisma“, smatra on, mogu da predstavljaju zamenu za tradicionalne razglednice – primalac može jednim pritiskom na dugme da uspostavi vezu sa osobom koja je telefon poslala.

Pomenuti dizajner nije jedini koga fasciniraju izuzetno tanki uređaji; još dalje u istom smeru je otišla Amerikanka Rendi Altšul (Randi Altschul), koja mobilne telefone i kompjutere pravi – od papira. U novembru 1999. godine, ona je patentirala nekoliko svojih izuma, koji čine osnovu mobilnog telefona od papira. Supertanka tehnologija (Super Thin Technology) zajedničko je ime za sve ono što nas čeka u budućnosti telekomunikacija – izuzetno jeftina i po okolinu neškodljiva tehnologija.

Osnovni koncept jeste zamena plastičnih materijala papirom (celulozom) i korišćenje standardnih tehnika štampanja za proizvodnju široke palete uređaja. Na tržištu će se najpre pojaviti mobilni telefon za jednokratnu upotrebu (na slici). Sledeći proizvod koji će biti ponuđen kupcima jeste laptop od papira! „Tanak kao fascikla, moćni kompjuter će se prodavati po ceni obične knjige,“ tvrdi Rendi Altšul, koja je nekada radila u industriji igračaka. Pored niske cene, ovakvi će uređaji biti i u skladu sa idejom o očuvanju čovekove sredine, napravljeni od materijala koji se brzo raspadaju i potpuno su prirodni.

Na ideje Atšulove nadovezuje se svojim zamislima Endru Šipvej (Andrew Shipway) sa Univerziteta u Jerusalimu koji tvrdi da ćemo, u budućnosti, mobilne telefone skidati sa Interneta, a zatim ih štampati na štampaču! Sudeći po njegovim istraživanjima, integralno kolo je moguće odštampati na papiru koji je obogaćen metalom paladijumom, uz upotrebu odgovarajućih hemikalija. Sadašnji proces proizvodnje integralnog kola zahteva i do nekoliko sati rada, dok bi se kolo iz štampača pojavljivalo za samo desetak minuta.

Na ovaj način, tvrdi on, bilo bi moguće skidati mobilne telefone sa Interneta, pa čak ih i dizajnirati po sopstvenom nahođenju. Takođe, korisnici bi mogli da kupuju i posebne autobuske karte ili ulaznice za utakmice, koje bi štampali, a zatim i koristili. Iako je za svoje ideje dobio specijalnu nagradu Univerziteta na kom radi, Endru Šipvej priznaje da je trenutak u kom će ovako nešto biti moguće još uvek daleko. „Moguće je odštampati integralno kolo, ali još nije pronađen način da se na ovaj način dobijaju i mikročipovi“, ističe on.

Korisna adresa:

  • Super Thin Technology

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • mobilni telefoni
    Komentari (0)
    Dodaj komentar