Mobilni telefoni u borbi protiv pušenja

Opšta akcija protiv pušenja i brojne ideje, preparati i programi za prekid pušenja prisutni su svuda u svetu, pa i kod nas. Te tendencije su sve izraženije, posebno s obzirom na sve strože zakonske propise, koji pušačku zonu (može se reći geto) čine sve manjom. U vidu programa za mobilne telefone ova ideja preselila se i na najpopularnije produkte savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija.
Ideja da se mobilni telefon nađe u ulozi saveznika u borbi protiv pušenja pojavila se u softverskoj kompaniji Zindell Technologies, a izdavač programa je Mobizex. Program se može preuzeti sa sajta kompanije Mobizex pomoću PC računara, a za preuzimanje na mobilne uređaje treba koristiti web adresu Gamejump. Veličina programa je 93,2 kilobajta, a cena oko šest dolara. Uslov preuzimanja je da mobilni telefon raspolaže operativnim sistemom Symbian S60 V1/V2 (to su takozvani pametni mobilni telefoni različitih proizvođača).
Program se, u skladu s namenom, naziva Stopex. Njegov cilj je da vlasnik mobilnog telefona postepeno smanjuje broj popušenih cigareta i da ih na kraju potpuno ostavi. Sve to postiže se psihološkim efektom – jačanjem volje da se ostave cigarete. I, kako proizvođač kaže, volja za ovom odlukom (koju većina pušača donosi ko zna koliko puta) postaće sve jača i na kraju dovesti do uspešnog ostvarenja. Da bi efekat ove borbe i samog programa bio što efikasniji, proizvođač nudi i besplatnu (trial) verziju programa, pri čemu su se u realizaciju te ponude uključili i sponzori zainteresovani za borbu protiv pušenja.
Stopex program ima zanimljiv korisnički interfejs. Korisnik najpre treba da formira svoj profil s najbitnijim podacima, posebno o pušenju – broj cigareta koje popuši u toku dana, vrsta cigareta, cena. Svi ti podaci unose se u odeljak Settings. Odeljak Motivation obuhvata podatke o svim mogućim razlozima za ostavljanje pušenja (zdravstveni, finansijski), a napredovanje u odvikavanju prati se u odeljku My progress.
Ukoliko se vlasnik telefona pridržava dinamike smanjenja broja popušenih cigareta u toku dana, u jednom trenutku će se na ekranu pojaviti prozor Welcome (kada se dođe do samo jedne cigarete dnevno), a na kraju, kada broj pupušenih cigareta bude jednak nuli, poruka Congratulations. Sve to deluje vrlo jednostavno. Pa, zašto ne probati? Uostalom, u prirodi pušača je da neprekidno donose definitivne odluke o prekidu. Vredi probati, možda baš ova odluka bude prava!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mobilnimobilni telefonimobizexpušenjestopextelefon
Komentari (0)
Dodaj komentar