Mobilni telefoni za osobe sa oštećenim sluhom

Do danas su osobe koje koriste slušne aparate bile suočene sa problemom nemogućnosti upotrebe mobilnih telefona. Neugodne smetnje izazvane mobilnim aparatom se nisu javljale samo u slučaju da ga sama osoba sa oštećenim sluhom pokušava da koristi, već i kad bi neko razgovarao u blizini.

Podaci govore da čak 3 miliona ljudi u Velikoj Britaniji koristi slušne aparate, a da više od dve trećine njih ima problema sa mobilnim telefonima. Novi proizvod koji će lansirati kompanija Orange će ove probleme rešiti za cenu od oko 80 funti.

Njihov novi uređaj je kompatibilan sa bilo kojim tipom GSM mobilnog telefona i nosi naziv Soundmate. Dosadašnji problemi osoba sa oštećenim sluhom su bili izazvani načinom na koji mobilni aparati emituju signale. Diskontinuirano emitovanje informacija je dovodilo do pojave da slušni aparat registruje smetnje u vidu „klikova“ i neugodnih šumova.

Novi uređaj ima ulogu posrednika između mobilnog telefona i slušnog aparata, koji više ne registruje zvuk tako što pojačava akustične talase, već se koristi magnetni navoj za prenos zvučnih informacija sa mobilnog telefona. Telefon je zakačen za struk, tako da je dovoljno daleko od slušnog aparata, ali ipak dovoljno blizu za registrovanje magnetnih talasa nastalih na ovaj način. Osoba sa oštećenim sluhom nema potrebu da telefon približava svom aparatu, a mikrofon preko koga u mobilni aparat govori je okačen o odelo ili se nosi oko vrata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nauka
Komentari (0)
Dodaj komentar