Mobilni vam je upao u vodu? Pirinač neće pomoći, ali evo šta hoće

Telefon vam je upao u vodu ili prosuli sok po njemu? Odmah ste ga izvadili, obrisali peškirom, pokušali da ga osušite fenom i zatim ga uključili? Sve ove radnje deluju logično, ali su potpuno pogrešne, piše Wired.

Tečnost koja prodre u pametni telefon može da utiče na uređaj na više načina, od mutnih fotografija (ako vlaga uđe u sočivo kamere), preko nemogućnosti punjenja, do potpunog uništenja mobilnog telefona. Stručnjaci kažu – prve sekunde i minuti su često presudni. Evo šta treba da uradite.

Ako je vaš telefon vodootporan i ako ste ga prosuli ili potopili u tečnost koja nije voda, i Apple i Samsung preporučuju da ga isperite potapanjem u vodu (ali ne ispod slavine, mlaz može pogoršati štetu). Bilo bi još bolje da imate pri ruci destilovanu ili demineralizovanu vodu.

Uklonite uređaj iz tečnosti što je pre moguće. Nemojte biti u iskušenju i pokušajte da ga uključite. Pažljivo isključite uređaj. Naime, veoma je važno što pre isključiti napajanje u uređaju kako bi se sprečio kratak spoj. Ni sada nemojte posezati za fenom jer toplota može da ošteti osetljivu elektroniku.

Zatim ga dobro osušite čistim peškirom, pazeći da višak vode ne prodre dublje. Ako na kućištu u otvorima ima ostataka vode, izduvajte zaostalu tečnost komprimovanim vazduhom, pazeći da ne prodre dublje u uređaj. Ako nemate kompresor, uključite fen za hladno sušenje, prenosi Večernji list.

Sada je vreme za više opcija. Jedno je dobro poznato – mnogi korisnici se kunu da sada treba da stavite mobilni telefon u pirinač i ostavite ga najmanje 24 do 36 sati kako bi pirinač upio preostalu tečnost i vlagu iz uređaja. Međutim, jedan deo forumaša, piše Wired, tvrdi da je posle takve procedure njihov mobilni telefon bio pun pirinčanog skroba koji je ušao u ulazne i izlazne portove.

U veb prodavnicama možete pronaći pametna rešenja za takve situacije, kao što su kese za upijanje vlage. Možete ga koristiti za uklanjanje viška vlage sa telefona čak i nakon što se pokvasio pod prolećnim pljuskom, a mobilni ste držali u džepu farmerki.

Za prvu pomoć u takvim slučajevima možete koristiti i kese koje dobijate bukvalno besplatno. To su kese sa silika gelom koje dobijate u kutiji sa novom obućom ili odećom, koje upijaju vlagu i tako štite robu od vlage. Ne bacajte ih, čuvajte ih u tegli sa hermetičkim poklopcem. Napunite ga do vrha, tako da sledeći put kada pokvasite svoj mobilni telefon, spremni ste za spasavanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mobilnitelefonvoda
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Dziging

    Koje bre brisanje peškirom jer treba usisati ostatak vode usisivačem…