Mobilni za automobile

Verovatno se sećate kako su izgledale prve „motorole“ i prvi mobilni telefoni za automobile (bar po slikama iz tog doba) – prevelikih dimenzija i preteški za nošenje. Izgleda da se i Motorola setila tih svojih prvih modela, pa je, evocirajući uspomene na njih, napravila novi mobilni telefon namenjen isključivo primeni u automobilima i vozilima druge vrste. Telefon je označen sa M990, a poznat je i pod nazivom Motorola Smart Rider.
Dizajn ovog mobilnog telefona vrlo je neobičan. U svakom slučaju, mnogo je napredniji i lepši od prvih mobilnih telefona za automobile. Dimenzije su mu 137 mm x 88 mm, a masa oko 400 grama. Postavlja se na komandnu tablu vozila, na fleksibilan (savitljiv) držač i kablom povezuje sa svim značajnim elektronskim uređajima u automobilu. To je takozvani oktopod kabl, koji se jednim krajem priključuje na mobilni telefon, a na drugom kraju se pomoću nekoliko kablova povezuje s napajanjem, radio antenom, GPS antenom, mikrofonom i zvučnikom. Telefon se lako može isključiti i poneti sa sobom, ali s obzirom na njegove dimenzije, to baš i nije preporučljivo.
Prema tome, Motorola M990 namenjena je upotrebi u vozilima, i to pre svega profesionalnim vozačima (taksistima, vozačima autobusa i drugim). Iako je to relativno malo tržište, Motorola je ipak smatrala da će se naći dovoljan broj zainteresovanih korisnika (s obzirom na kvalitet i brojne funkcije ovog telefona). Pored uobičajenih funkcija vezanih za komuniciranje, web browser-a, e-mail client-a i podrške za sve opsege GSM mreže, GPRS i EDGE tehnologije, prisutna je i Bluetooth tehnologija i za vozače i vozila nezaobilazna satelitska navigaciona GPS tehnologija. Ona je vrlo napredna (s navigacijom u realnom vremenu), a kombinovana je (kao i ostale funkcije ovog modela) s naprednom tehnologijom prepoznavanja govora. Ona vozaču omogućava punu slobodu korišćenja ovog uređaja u toku vožnje.
Ono što izgled ovog telefona čini neobičnim jeste širok ekran dijagonale 2,8 inča i rezolucije 320 x 240 piksela. Pored funkcija vezanih za vožnju i poslovnu primenu, ugrađeni su i elementi zabave, od kojih svakako treba pomenuti kvalitetan MP3 plejer. Njegovo korišćenje podržano je memorijskom karticom microSD formata kapaciteta 2 GB (ulazi u standardnu opremu uz telefon). Zanimljivo je, takođe, da M990 Smart Rider pruža mogućnost korišćenja većem broju (do četiri) korisnika (za slučaj da jedno vozilo koristi veći broj vozača). Ovaj uređaj se na tržištu očekuje u junu 2008. godine, mada zasad nije objavljeno kolika će biti njegova cena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilim990mobilnimobilni telefonimotorolatelefoni
Komentari (0)
Dodaj komentar