Moderna poljoprivreda na severoistoku Kine

Na poljima severoistočne Kine, u poslednje vreme sve je više „novih farmera“  sa novim idejama. Kako piše Sinhua, oni promovišu nove tehnologije i nove brendove, postajući snažna sila u sprovođenju modernizacije poljoprivrede.

U selu Sanje na području grada Da’an, u severoistočnoj kineskoj provinciji Đilin, 65-godišnji poljoprivrednik Džao Fađijang je zauzet učenjem kako da koristi inteligentnu poljoprivrednu mehanizaciju.

„Naučio sam sa interneta da neki farmeri mogu da savladaju tehnike rada, čime se značajno poboljšavaju performanse poljoprivrednih mašina, kao i poljoprivredna proizvodnja“, rekao je Džao.

Danas, sa popularizacijom visokotehnološke poljoprivredne opreme za sadnju kao što su sateliti, bespilotne letelice i velike automatske mašine, poljoprivrednici mogu da koriste mobilne telefone za obavljanje određenih operacija koje su se u prošlosti mogle obavljati samo ručno, rekao je Džao.

U početku je uvek bio zabrinut zbog nedostatka veštine u upravljanju složenom mašinerijom. Međutim, tražeći pomoć od mladih ljudi, na kraju je postao veštiji u upravljanju njima. „Hvala ovim mladim učiteljima“, rekao je Džao.

„On je takođe naš učitelj“, rekao je Ge Janđun, zvaničnik u naučno-tehnološkom poljoprivrednom preduzeću zvanom Baićiangkeđi. „Ovi stariji farmeri obrađuju zemlju decenijama i stekli su mnogo iskustva. Razvoj moderne poljoprivrede se oslanja na integraciju mudrosti i inteligentne opreme farmera“.

Pored mnogih „veterana“ koji postaju „novi farmeri“, neki mladi ljudi takođe pokazuju svoje talente na crnoj zemlji severoistočne Kine.

Cao Si, koji je magistrirao finansije, vratio se u svoj rodni grad Đilin 2016. godine i osnovao kompaniju sa mladim timom. Uneli su mnoge nove ideje u poljoprivrednu proizvodnju i napravili ekološki baštenski kompleks, čime su pomogli 508 domaćinstava da povećaju svoje prihode.

Kompanija je 2019. godine izgradila seosko odmaralište koje integriše poljoprivredno obrazovanje i istraživanje, organsko branje, turizam, sadnju, uzgoj, ugostiteljstvo i smeštaj. Odmaralište je postalo ruralna turistička atrakcija A klase u provinciji Đilin.

Čen Huimin, devojka „post-90-ih“, vratila se u svoj rodni grad nakon što je dala otkaz u državnom preduzeću i odustala od mogućnosti da studira u Britaniji.

Godine 2020. promovisala je osnivanje konzorcijuma za poljoprivrednu industrijalizaciju i gajenje goveda i udruženja uzgajivača goveda u gradu Huadian u Đilinu.

Više od 5.800 farmera u gradu je ohrabreno da uzgajaju stoku, čime su povećali prosečan prihod domaćinstva za 30.000 juana (oko 4.336 američkih dolara), a takođe je zaposleno više od  6.000 dodatnih radnika što je dalo snažan podsticaj lokalnoj industriji goveda.

Čen je takođe osnovala tim za promociju govedine Huadian preko platformi za e-trgovinu, omogućivši da to visokokvalitetno meso postane široko poznato. Njihove onlajn prodavnice imaju stotine posetilaca svakog dana, a vrednost proizvodnje govedine za koju je radila narasla je na preko 100 miliona juana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar