Monitori u obliku knjiga, tanki kao papir

Hitachi je predstavio liniju LCD televizora koji mogu da služe i kao kompjuterski monitori, a uz to su prilagođeni prikazu slike sa DVD-a u widescreen formatu. Obični televizori, zbog svoje drugačije rezolucije, teško mogu da posluže kao monitori, ali Hitačijevi televizori s dijagonalom od 17 i 20 inča prilagođeni su prikazu u rezoluciji 1280 x 768 tačaka. Na taj način oni mogu da prikažu čitavu sliku koju šalje računar, kvalitetno i oštro. Takvi televizori mogu da prikažu i četiri ekrana odjednom, tako da korisnik u isto vreme može, na primer, da prati televizijski program, film sa DVD-a, radi na računaru i igra igricu.

Firma Altek Vision pošla je obrnutim putem i ponudila tržištu uređaj pomoću koga kompjuterski monitor može da posluži kao televizor. Novina je to što monitor može da prikazuje televizijsku sliku čak i kad je kompjuter ugašen. Da bi ovako nešto moglo da se desi, treba priključiti tjuner pod imenom Nu View (na slici) na grafičku karticu kompjutera. Kada radite na računaru, video-signal prolazi kroz ovaj uređaj i dolazi do monitora. Ukoliko poželite da gledate TV program, možete da ugasite kompjuter – tjuner, koji treba da se poveže s izvorom slike (ima ulaz za koaksijalni kabel i antenu) sliku šalje direktno monitoru, bez posredovanja kompjutera i grafičke kartice.

Dobro je to što na ovaj način može da se uštedi prostor i novac i da se kupovinom monitora reši i pitanje televizora. Dobra strana uređaja je i činjenica da za njegov rad nije potrebno instalirati nikakav softver, pa nema bojazni od blokiranja operativnog sistema niti potrebe da se traže pravi drajveri. Loša strana je to što upotrebom ovog uređaja blokirate funkcije grafičke kartice sa TV ulazom, pa ne možete da snimate televizijski program. Cena uređaja je 170 dolara.

Razmišljajući o monitorima budućnosti, korejska kompanija Samsung svesna je da oni sve više zamenjuju knjigu i štampu uopšte, te da korisnici sve češće čitaju tekstove s monitora. Zato je i napravila LCD monitor u obliku knjige, potpuno ravan, veličine 17 x 12,7 cm, koji omogućava mnogo lakše čitanje, pogotovo kada je u pitanju duže štivo. U razvoj ovakvog monitora uloženo je 1,54 miliona dolara, ali bez obzira na velike troškove razvoja, proizvođač smatra da će se trud isplatiti, jer je tržište uređaja namenjenih pregledanju i čitanju knjiga u elektronskom obliku u porastu. Pored toga što nudi prepoznatljiv oblik, koji čitanje elektronskih izdanja čini tradicionalnim i prihvatljivijim, Samsung tvrdi da je prikaz na novom modelu mnogo kvalitetniji nego kod srodnih uređaja koji su trenutno dostupni na tržištu. Takođe, ovakav monitor troši mnogo manje energije nego „klasični“ modeli.

Američka kompanija E Ink Corporation takođe ulaže puno sredstava u nove modele monitora baveći se, pre svega, njihovim dimenzijama. Pre godinu dana, ova firma je na simpozijumu o informatičkim tehnologijama u Bostonu predstavila najtanji monitor na svetu, debeo svega 0,3 milimetra, to jest upola tanji od kreditne kartice, ističući da će takvi monitori naći svoju primenu pre svega kod mobilnih telefona i prenosivih računara.

Korisne adrese:

  • Hitachi Display Products
  • Altek Vision
  • Samsung Monitors
  • E Ink Corporation

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • kompjuteri
    Komentari (0)
    Dodaj komentar