Može li tehnologija da nam pomogne da zaspimo?

Rašireno je uverenje da savremeni uređaji remete kvalitet sna, što su dokazala mnogobrojna istraživanja. Ako vreme pred počinak provodimo tako što gledamo šta ima novo na „Fejsbuku” ili čitamo vesti na smartfonu, zbog specifične svetlosti ekrana telo neće dobiti signal da je vreme za spavanje.

Udaljavanje svih uređaja od postelje možda je najbolji preduslov za dobar san, ali postoje rešenja i za one koji ne mogu da zaspe pre nego što pregledaju vesti na pametnom telefonu ili odgledaju omiljenu seriju na tabletu. Ključ je da se rešimo plavičastog svetla u okruženju, da okolina što više imitira prirodu, ali i da se budimo u vreme kada je to najbolje za naše telo, piše „Gardijan”. Tehnološki novinar britanskog lista otkrio je šta mu od savremene tehnologije pomaže da bolje spava. Nešto je skupo i nedostupno kod nas, ali ima i besplatnih, dostupnih rešenja.

Veliki je problem kod elektronskih uređaja svetlost koju emituju. Plavičasti deo spektra ometa proizvodnju melatonina i otežava uspavljivanje, ali zato na mobilne telefone i tablete može da se instalira filter koji se sam aktivira u sumrak i gasi pred zoru. Mnogi preporučuju aplikaciju „tvajlajt”, koja menja spektar boja ka crvenkastim, toplijim tonovima. Može da se skine sa onlajn prodavnica i potpuno je besplatna.

Takođe, postoje sijalice koje menjaju boju i mogu da smanje količinu plave svetlosti u stanu u večernjim satima pa okruženje poprima crvenkaste tonove. Moguće je da se podesi automatski prelazak na večernje svetlo kad počne da zalazi sunce i prigušivanje svetla.

U svetu postoje i razna „pametna” rešenja za kućno osvetljenje pomoću kojih su sve sijalice povezane, a upravlja se preko aplikacije na telefonu. U podešavanjima unapred može da se podesi paljenje, gašenje ili prigušivanje u određeno doba dana.

„Gardijan” preporučuje još jedno rešenje kojeg nema na našem tržištu, ali je svakako zanimljivo (na „Amazonu” košta oko 300 dolara). „Vajtings aura” je pametni budilnik koji je istovremeno i lampa, zvučnik i senzor. Noćno svetlo je crvenkasto i koristi se prilikom spremanja za krevet, čitanja ili noćnog buđenja. Postoji svetlosni i zvučni program koji pomaže pri uspavljivanju. Svetla simuliraju zalazak sunca, a preko zvučnika se emituju razni opuštajući zvuci, poput talasa koji udaraju u obalu (zvuk se utišava). „Aura” ujutru koristi senzor ispod dušeka da ustanovi koje je najbolje vreme da se oglasi alarm, kada korisnik uređaja nije u dubokoj fazi sna. Vlasnik podešava koliko maksimalno ranije to može da bude. Ujutru se prvo pali plavičasto svetlo, a kako se ono pojačava i počinje odabrana muzička numera. Iskustvo novinara je da se na ovaj način lakše budi i da je svežiji, a pametna narukvica „Majkrosoft bend” pokazala je da uz pomoć „aure” za 15 odsto brže utone u san nego bez ovog alarma-lampe.

Stručnjaci za probleme sa spavanjem kažu da je najvažnije ipak da svako nađe ono što ga opušta jer problem sa uređajima nije toliko sam uređaj, nego mentalna stimulacija koju izaziva. Neki film ili provera poslovne pošte pred spavanje mogu da prebace telo u „krizni režim” i da otežaju uspavljivanje.

„San nije automatski proces, morate da se opustite. Morate da ubedite mozak da nema krize, da je u redu da se spava”, poručuje Karl Bejzil iz Centra za istraživanje epilepsije i poremećaja spavanja na Univerzitetu Kolumbija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

spavanjetehnologija
Komentari (0)
Dodaj komentar