MP3-moduli – Ericsson HPM-10

Samo jedan potez i gle čuda, mobilni telefon je naučio da svira. Naravno, nije reč o magiji, već o jednom malom dodatnom modulu pod oznakom HPM-10, koji ne teži ni čitavih 20 grama, a u stanju je da mobilne telefone sorte Ericsson pretvori u prave pravcate MP3-plejere. Ovaj modul se može koristiti i za slobodan govor, što znači da tokom telefonskog razgovora mobilni možete da smestite u džep i komotno razgovarate putem mikrofona i slušalica. Izbor muzike i njene jačine se obavlja preko menija mobilnog telefona. Međutim, kod starijih modela je neophodno izvršiti nadogradnju softvera, dakle neizbežna je poseta serviseru, koji će se tome vrlo radovati.

Modul omogućava da se na displeju prikazuju naslovi komada i imena izvođača. Šteta je što se tokom slušanja muzike ne može listati imenik, niti se mogu pisati SMS-poruke. MP3-datoteke su smeštene na multimedijskoj kartici kapaciteta 32 Mb, za čije punjenje se koristi MMC-Reader/Writer uređaj, koji je sadržan u paketu. Priključivanje ovog uređaja na računar u praksi nije baš tako prosto, jer se istovremeno koristi izlaz za štampač, kao i PS2-port za tastaturu ili miša. Dakle, prava salata od kablova, ali se ipak na multimedijsku karticu u jednom minutu mogu preneti dva MP3-naslova normalne dužine, što znači da brzina protoka podataka opravdava ovu komplikaciju. Samo rukovanje je vrlo jednostavno, jer se odmah nakon stavljanja kartice u uređaj, ona u Windows-u prikazuje kao eksterni nosač podataka.

Slušalice su nadprosečnog kvaliteta izrade i bez izobličenja dostižu veliku jačinu zvuka. Taster „Yes“ služi kao pauza, a ponovni pritisak na njega nastavlja sa muzikom tamo gde je prethodno prekinuta. Prilikom signalizacije poziva, muzika se automatski prekida i razgovor se prostim pritiskom na taster može voditi preko Headset-a. Onaj ko ne želi da prekida uživanje u muzici, pritiskom na taster „No“ jednostavno može da odbije poziv.

Ovaj MP3-dodatak sa natpisom „Made in Russia“ ipak ostavlja malo klimav utisak, jer postoji prilična opasnost da se po principu poluge odvali od telefona i time ošteti njegov osetljivi multifunkcionalni port. Modul HPM-10 se može montirati na sledeće modele Ericsson-mobilnih: A2618s, A2628s, T28s, T28 World, T20s, T20e, T29s, R310s, R320s i ubuduće i na R520m i T39m. U principu, sa izuzetkom modela R380s, to su svi modeli koje je Ericsson izbacio na tržište od oktobra 1999. godine do danas. Uprkos svojim skromnim dimenzijama, ovaj mališa se bestidno šepuri cenom od oko 350 DEM.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mobilni telefoni
Komentari (0)
Dodaj komentar