Mrzite zvuk mobilnih telefona?

Ako je odgovor na pitanje iz naslova potvrdan, onda je Executive Silencer pravi uređaj za vas. Malih dimenzija (skoro da staje u dlan), onemogućava rad mobilnih telefona u prečniku od 60 metara. Ipak, s obzirom na činjenicu da su ljudi danas i te kako zavisni od mobilne telefonije, i da se to posebno odnosi na lekare, zaposlene u hitnim službama ili poslovne ljude, u nekim je zemljama upotreba ovog uređaja zabranjena.

U Velikoj Britaniji nikako nećete moći da ga koristite, a u Sjedinjenim Državama morate da imate posebnu dozvolu za to. Ipak, teško da će ga neko koristiti iz puke zabave ili da bi nekome napakostio – ovaj uređaj ima „odbojnu“ cenu od 2.500 dolara, što pokazuje da je namenjen profesionalnim korisnicima, odnosno ustanovama kao što su pozorišta ili bioskopi, kao i direktorima firmi koji na sastancima žele da obezbede apsolutni mir.

Još jedno rešenje za blokiranje rada mobilnih telefona ponudila je i izraelska kompanija Netline, koju je osnovao bivši obaveštajni oficir. Svoje znanje koje je stekao u izraelskoj vojsci upotrebio je za proizvodnju uređaja koji prekida vezu između mobilnog telefona i mreže operatera i, na taj način, sprečava i zvonjavu. Uređaj nosi naziv C-Guard Cellular FireWall, a radi po principu „zbunjivanja“ aparata – putem signala koji emituje, sprečava mobilni telefon da prepozna signal mreže operatera i da, na taj način, primi poziv. Odmah po isključivanju uređaja, mobilni telefon opet normalno radi. Uređaj se proizvodi u dve verzije, koje se razlikuju po jačini i prostoru koji mogu da pokriju.

Slabiji model je veličine video kasete i košta 900 dolara (na slici), a jači model se nalazi u sigurnosnom „pakovanju“, koje omogućuje rad i na otvorenom prostoru i zaštitu od raznih uticaja: vremenskih, mehaničkih, itd. Pored toga, ima i mogućnost aktiviranja i deaktiviranja uz pomoć šifre, tako da samo ovlašćeno lice može da rukuje njime. Ova verzija košta 6.500 dolara i sprečava rad mobilnih telefona u krugu od 200 metara.

Iako je već kupljeno i instalirano mnogo ovakvih uređaja, u zemljama u kojima se oni upotrebljavaju traje polemika oko toga da li, i kako dozvoliti njihovu upotrebu. Za sada, tako nešto mogu da upotrebljavaju samo državne institucije, mada je ponegde dozvoljena upotreba i u pozorištima i bioskopima (Japan). U Indiji je jedan ovakav uređaj instaliran u Parlamentu, gde sprečava zvonjavu koja je, poslednjih godina, postala veliki problem i faktor remećenja zasedanja skupštine. U SAD-u i Kanadi ovakvi uređaji postavljani su i u nevladinim ustanovama, ali je takva upotreba privremeno zabranjena, sve dok se ne donese novi zakon koji bi razrešio sukob sa trenutno postojećim zakonima koji kažnjavaju ometanje radio-veza.

Korisne adrese:

  • Netline
  • C-Guard Cellular FireWall
  • Jammers & Paralyzers

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • mobilni telefoni
    Komentari (0)
    Dodaj komentar