Muzičko piratstvo je nemoguće sprečiti (I deo)

Rat muzičke industrije protiv slobodne razmene muzičkih fajlova na Internetu započeo je 1999. godine, kada je pet najvećih svetskih izdavača podnelo zajedničku tužbu protiv servisa Napster zbog kršenja autorskih prava. Ta bitka je dobijena. Nekada najpopularniji servis za razmenu MP3 fajlova je bankrotirao, ali njegovo mesto zauzeli su brojni drugi servisi, pomoću kojih se i dalje neometano razmenjuje muzika.

Ono što je bilo glavna slaba tačka Napster-a, postojanje centralnog servera preko koga se razmenjuju muzički fajlovi, prevaziđeno je tzv. peer-to-peer tehnologijom, zasnovanom na protokolu Gnutella, koji se pojavio marta 2000. godine. U ovom slučaju ne postoji centralni server, pa ne postoji ni mogućnost uvida u to ko i šta tačno razmenjuje i kopira.

Naime, korisnici instaliraju program koji im omogućava da se nalaze i u ulozi servera i klijenta, tj. da fajlove razmenjuju bez ičijeg posredništva. U takvoj situaciji ne može se otkriti ko koristi servis, niti koje fajlove poseduje, to jest razmenjuje sa ostalim korisnicima.

U jesen 2001. godine Udruženje muzičkih izdavača Amerike (Recording Industry Association of America) i Udruženje filmskih radnika (Motion Picture Association of America) odlučili su da „presaviju tabak“ i otpočnu borbu protiv nezgodnog protivnika. Na meti se našla holandska kompanija Consumer Enpowerment, u čijem se sastavu nalazi i softverska kuća FastTrack. Ta kuća stoji iza protokola koji je osnova trenutno vrlo popularnog servisa Kazaa.

Učešće filmske industrije ukazuje na mogućnost tuženih servisa da omoguće ne samo razmenu muzike već i svih vrsta fajlova. Prema istraživanjima iz oktobra 2001. godine, servis Kazaa, jedan od mnogih ove vrste, nalazio se na drugom mestu po popularnosti sa 1,8 miliona korisnika, pa bi uspeh muzičkih izdavača u sudskom procesu bio na veliku radost ove grane industrije, a na žalost korisnika koji uživaju u peer-to-peer tehnologiji.

Ova bitka protiv kršenja autorskih prava, kao ni neke koje su započele protiv drugih servisa iste vrste, nije donela nikakve rezulate, zahvaljujući tehnologiji koja funkcioniše na genijalan način. Čak i kada bi muzičkim izdavačima i filmskoj industriji pošlo za rukom da zatvore sajtove sa kojih se skidaju programi za razmenu, tehnologija je postala toliko popularna i raširena da je nije moguće zaustaviti. Milioni korisnika već poseduju softver koji bi mogli da pošalju svojim prijateljima, istomišljenicima, ili svim zainteresovanima koje susretnu na mreži.

(Nastaviće se…)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar