Muzika kao lek za dušu i telo

Fizička aktivnost važna je za fizičku kondiciju, a muzika je bitna za um, jer vežba mozak i može da oblikuje njegov razvoj, što uključuje i razvoj naše ličnosti, zaključili su naučnici. Muzika je očigledno ozbiljna stvar pošto muzičko obrazovanje znatno poboljšava rad nervnog sistema i podstiče sposobnost učenja.
Podaci dobijeni istraživačkim radom naučnika s Univerziteta Nortvestern (Northwestern) objavljeni u "Nature Reviews Neuroscience" povezuju muzičko obrazovanje i bolje sposobnosti učenja, što se vidi i na području jezika, govora, memorije, pažnje i emocija. "Istraživačke studije koje su se u poslednjih nekoliko godina fokusirale na delovanje muzičkog obrazovanja na nervni sistem pokazuju da muzika snažno utiče na sposobnost učenja", rekla je Nina Kraus, direktor Northwestern’s Auditory Neuroscience Laboratory.
Veze neurona nastale u toku muzičke vežbe osposobljavaju mozak i za druge aspekte ljudske komunikacije. "Mozak ne može da obradi sve senzorne informacije iz sekunda u sekund, pa zato selektivno prihvata ono najvažnije", kaže Krausova. Međutim, dok učimo da sviramo neki instrument, mi omogućavamo mozgu da bolje razdvaja ono najvažnije u kompleksnom procesu koji može uključivati čitanje ili pamćenje nota, praćenje vremena kad treba svirati i koordinaciju s drugim muzičarima. "Mozak muzičara selektivno naglašava one elemente zvuka koji mu daju važne informacije. U prelepom odnosu između senzornog i kognitivnog procesa nervni sistem omogućuje asocijacije između zvukova i onog što oni znače. Ova veza između zvuka i značenja važna je i za druge aspekte komunikacije", kaže Krausova.
Prerano rođene bebe koje slušaju muziku naprednije su i bolje se osećaju od beba koje su smeštene u sobe gde nema muzike. Najnovije istraživanje pokazalo je da prerano rođene bebe koje slušaju muziku manje osećaju bol i imaju niži nivo stresa. Naučnici su dokazali da prijatan zvuk poboljšava srčani ritam prerano rođene dece i pomaže njihovom disanju. Muzika se sve više koristi na neonatalnim odeljenjima, jer su tamo smešteni pacijenti koji su premali da bi im se davala sredstva protiv bolova. Bebama se najčešće puštaju uspavanke, pesmice za decu i klasična muzika. Istraživanje je pokazalo da je muzika kod beba izazvala povećanje kiseonika u krvi i poboljšala im otkucaje srca. Muzika je bebama donela niz koristi, bile su mirnije, brže su rasle i kraće su boravile u bolnici. Istraživanja su dokazala da muzika zaista koristi prerano rođenoj deci, jer pre svega umanjuje njihov bol u toku medicinskog procesa koji zna da bude veoma bolan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bebebolfizička aktivnostljudska komunikacijamuzičko obrazovanjemuzikanaukanina krausprijatan zvukstresučenje
Komentari (0)
Dodaj komentar