Na ove stvari obratite pažnju: Ovi znaci pokazuju da je neko hakovao vaš mobilni telefon

Ako imate uznemirujuću sumnju da je vaš telefon hakovan, pogledajte dobro spisak ispod. Sa sumnjivim linkovima, e-poštom, oznakama na društvenim mrežama i lažnim tekstovima koji postaju sve češći, može biti teško znati da li je vaš uređaj na neki način ugrožen.

Srećom, postoji nekoliko znakova koji upućuju na to da je vaš telefon možda hakovan, pa nemojte još da paničite – osim ako baš ne primećujete svaki problem s liste.

Vrući telefon

Ne, ne govorimo o tome da ste spremili najnoviju nadogradnju, govorimo o tome da se vaš telefon bukvalno malo zagrejao. Stručnjak za digitalnu privatnost u kompaniji ProPrivacy, Rej Volš, kaže za Reader’s Digest: „Osim što se napunjenost telefona brže smanjuje, to što je uređaj vruć čak i kada nije bio u upotrebi mogući je znak da se internet podaci brže troše nego inače.

Ako potrošači primete da neprestano prekoračuju svoj limit, neko možda ‘navlači’ njihove sesije.“

Učitavanje telefona traje dosta vremena

Ako satima sedite i buljite u ekran, pokušavajući da pošaljete SMS ili učitate stranicu na internetu, to bi mogao da bude znak da je neko preuzeo kontrolu nad vašim uređajem. Međutim, da biste proverili da li vaš telefon samo star i loš ili je stvarno hakovan, isključite uređaj.

„Hakovani telefoni često se ne isključuju pravilno ili se nikada ne isključuju, iako im to kažete“, objašnjava izvršni direktor Safr.Me Robert Sisiliano.

Nema signala

Primite SMS ili e-poštu od svog mobilnog operatera, a kasnije se nađete bez ikakvog signala.

To znači da je vaš broj mobilnog ‘prenet’, a direktorka za bezbednost i informacione tehnologije u Pensar Developmentu Kejkin MekGladri savetuje da morate odmah nazvati policiju jer vam je identitet ukraden.

Dodaje: „Naravno, morate nazvati svog mobilnog operatera i možda ćete morati da mu pokažete policijski izvještaj kako biste dokazali da ste žrtva krađe identiteta.“

Vaš telefon dobija nove aplikacije niotkuda

Neke aplikacije mogu da sadrže zlonamerni softver koji bi mogao da ošteti vaš uređaj i dovede do toga da neko drugi dobije pristup. Pripazite na sve aplikacije koje se iznenada pojave na vašem početnom ekranu ili u postavkama.

To što vam se baterija iznenada isprazni zbog neke aplikacije može biti znak da je aplikacija loša.

Pop up prozori

Ako vam se na uređaju niotkuda iskaču čudni prozori ili promenite izgled skrinsejvera, to takođe može biti znak da nešto nije u redu s vašim telefonom.

„Sve veći broj iskačućih prozora mogao bi da bude znak da je vaš telefon zaražen oblikom zlonamernog softvera zvanog ‘adware’, koji prisiljava uređaje da pregledavaju određene web-lokacije koje ostvaruju prihod putem klikova“, objašnjava Rob Webber, CEO i osnivač MoneySavingPro.com, a prenosi Klik.hr.

Užasne performanse baterije

Ako vas neko špijunira ili hakuje, vaš telefon će trošiti mnogo više energije pa će vam se baterija brže prazniti. Ako se to događa ‘konzistentno’, predsednik Psychsoftpc.com Tim Linč upozorava da je ‘moguće’ da ste hakovani.

Ili bi to mogao samo da bude da vam je stvarno potrebna nadogradnja za bateriju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hakovanjemobilni telefoni
Komentari (0)
Dodaj komentar