Nadgledanje preko mobilnih mreža i Interneta

Mreže mobilne telefonije, Internet i specijalizovani uređaji slični mobilnim telefonima mogu se upotrebiti u mnoge korisne svrhe – mobilne alarme i automatske hitne pozive i poruke radi pomoći starim i bolesnim ljudima ili osobama s posebnim potrebama. Upravo takav uređaj, pod nazivom AYSYSTEM, napravila je kompanija Siemens.
AYSISTEM je mali uređaj (nešto malo veći od kutije cigareta), s velikim ekranom i četiri tastera oko njega. Njegov dizajn prilagođen je jednostavnom i brzom snalaženju, tako da je samo dodirom jednog tastera moguće aktiviranje opcija slanja SMS poruke ili telefonskog poziva. Pored toga, ima mogućnost pristupa Internetu. Na taj način se uređaju pristupa s odgovarajućih web portala, kontroliše njegov rad i upravlja komandama.
Ovaj višenamenski uređaj sadrži senzore zvuka, temperature i pokreta. Ukoliko intenzitet zvuka ili temperature izađe izvan dozvoljenih granica, aktivira se alarm i šalje SMS poruku ili poziva određen telefonski broj. Telefonski broj (ili više njih) na koje treba slati poruku ili poziv unaped je zabeležen. Ako ih je više, oni su zabeleženi po određenom prioritetu.
Na taj način ovaj uređaj se može koristiti kao bebi-alarm ili za daljinsku kontrolu temperature u stanu, vikendici ili automobilu. Posebno je značajan i senzor pokreta, koji se obično koristi za nadgledanje starih ili bolesnih osoba ili osoba s posebnim potrebama. Taj senzor reaguje na nagle pokrete (na primer, pad nadgledane osobe) ili na popuno odsustvo kretanja u nadgledanom prostoru. Ugradnjom GPS modula i kamere mogućnost nadgledanja se znatno proširuje.
Zahvaljujući vezi s Internetom, ovaj uređaj se može koristiti i za komuniciranje u dinamičnim uslovima kretanja, na primer, za prenos sportskih događaja u realnom vremenu (biciklističke i automobilske trke, razne atletske discipline). Njegov softver je zasnovan na Java platformi, pa se lako može po potrebi prilagoditi raznim namenama. Napaja se baterijama čija se potrošnja može uporediti s potrošnjom mobilnog telefona u „stand by“ režimu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aysysteminternetmobilnimobilni telefoninadgledanje
Komentari (0)
Dodaj komentar