Najmanji GPS navigator

Fujitsu Siemens, poznata kompanija iz Japana, napravila je svoj najnoviji i dosad najmanji model džepnog GPS navigatora. Glavna funkcija mu je upravo GPS satelitska navigacija, za razliku od većine džepnih uređaja s ovom funkcijom, koji su u osnovi najčešće PDA računari.
Fujitsu Siemens Pocket Loox N110 u osnovi svog naziva ima prepoznatljivo ime džepnih (PDA) računara ove kompanije (Pocket Loox), koji već nekoliko godina postoje na tržištu. Tom nazivu dodata je oznaka N110 (kao i kod prethodnog modela navigatora s iznakom N100), što ukazuje na njegovu navigacionu funkciju. Njegove dimenzije su 89 x 62 x 16 mm, a težina 110 g. Napaja se litijum-polimerskim baterijama kapaciteta 1150 mAh. Vrlo je jednostavnog dizajna, a na njemu dominira ekran s okvirom koji se izrađuje u nekoliko različitih boja. Iznad ekrana je logo serije (Pocket Loox), dok je s donje strane logo kompanije – Fujitsu Siemens.
Ekran ovog GPS navigatora je TFT LCD s dijagonalom 2,8 inča, što predstavlja malo ograničenje pri gledanju navigacionih mapa. Ipak, da bi se ostvarila mala težina i male dimenzije uređaja, veličina ekrana je morala biti smanjena u odnosu na uobičajenu veličinu GPS navigatora ili PDA uređaja s tom funkcijom. Rezolucija ekrana je QVGA (240 x 320 piksela), a broj boja 65.000. Ekran je osetljiv na dodir, tako da se uz uređaj isporučuje i olovka za upravljanje opcijama njegovog menija. Ima ugrađen GPS modul i antenu (integrisanu) za prijem signala sa satelita.
U osnovi navigatora Pocket Loox N110 je Samsung-ov SC32442 procesor s brzinom od 300 MHz, RAM memorija kapaciteta 64MB, dok je ROM sa 2GB. Ugrađen GPS čipset, proverenog kvaliteta, uglavnom je najčešće korišćen u GPS uređajima i nosi oznaku SiRF Star III. Softver je zasnovan na operativnom sistemu Navigon Mobile Navigator 6. Uz uređaj se isporučuje DVD s mapama za navigaciju kroz 37 evropskih zemalja (uključujući i Srbiju). Od ostalih opcija Pocket Loox N110 ima ugrađen još samo MP3 plejer (čisto da na putovanjima ne bude dosadno). Nedostatak mu je što se ne može pohvaliti zadovoljavajućim kvalitetom mapa, što će verovatno biti otklonjeno u bliskoj budućnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fujitsu siemensgps navigatormobilni telefoninavigon mobile navigator 6pdapocket loox n110
Komentari (0)
Dodaj komentar