Najmanji i najlakši notebook na Dell-u

Jedan od najvećih proizvođača stonih i prenosivih računara u svetu – kompanija Dell (Teksas), nedavno je predstavila svoj dosad najmanji i najlakši notebook računar. To je model Latitude X1. Namenjen je profesionalnim korisnicima koji su stalno u pokretu, a pri tom ne žele ni na koji način da se odreknu uređaja koji će po performansama i mogućnostima u potpunosti biti u rangu stonih računara.

Dimenzije ovog atraktivnog Dell-ovog modela su 28,6 x 19,6 x 2,5 centimetara, a težina 1,125 kilograma. U njegovoj osnovi je Intel-ov procesor za mobilne uređaje Pentium M sa brzinom od 733 megaherca (ili 1,1 gigaherca), kombinovan sa Intel-ovim čipsetom 915GMS. Ima DDR2 memoriju sa 256 megabajta do 1,28 gigabajta, sa brzinom razmene podataka univerzalnom magistralom od 400 megaherca, dok je hard disk kapaciteta 30 ili 80 gigabajta.

Kvalitetu primene ovog računara znatno doprinosi široki format ekrana (wide screen) sa dijagonalom od 12,1 inča. To je TFT LCD ekran sa WXGA rezolucijom (1.280 x 768 piksela). Napaja se preko adaptera koji je vrlo lagan i za pedesetak odsto manji od standardnih Latitude adaptera kod prethodnih Dell-ovih modela. U uslovima mobilnog korišćenja za napajanje se koriste litijum-jonske baterije sa šest ćelija, koje težinu uređaja povećavaju za samo 135 grama, a obezbeđuju do šest sati neprekidnog rada.

Latitude X1 pruža sve mogućnosti neophodne savremenom poslovnom korisniku. Ima ugrađen modem za pristup Internetu (V92, 56K), zatim dva USB 2.0, Bluetooth 2.0 i WiFi (standard 802.11b/g) priključke, VGA port, slot za memorijske kartice Comact Flash, mikrofon i slušalice. Osnovnoj konfiguraciji može se dodati (uz povećanje cene) drugi hard disk sa 40 gigabajta, zatim optički uređaji DVD-R, CD-RW/DVD ili DVD+/-RW. Operativni sistem je Windows XP, pri čemu se može izabrati jedna od dve ponuđene varijante – Home ili Professional.

S obzirom na istraživanja koja pokazuju da je u svetu sve više ljudi čiji je posao povezan sa neprekidnim putovanjima, potreba za laganim, ali istovremeno kvalitetnim i vrlo funkcionalnim prenosivim računarom sve je očiglednija. Kompanija Dell potpuno se uklapa u takve poslovne tendencije svojim novim modelom Latitude X1. Njegova početna cena je 1.699 dolara (za osnovnu konfiguraciju bez dodatnih komponenata i bez baterija).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar