Najstariji kalendar na svetu

Na zidovima pećine Lasko, Francuska, poznatoj po pećinskim crtežima, nalazi se najstariji poznati lunarni kalendar na svetu. Interpretacija crteža starih 15.000 godina, otkrila je deo koji prikazuje Mesec koji prolazi kroz svoje faze, a zaslužan za otkriće je Dr Michael Rappenglueck, sa minhenskog Univerziteta.

I ranije je nemački istraživač dovodio crteže iz pećine u vezu sa zvezdama i konstelacijama, ali je sada, nedvosmisleno, pokazao da grupa tačaka i kvadrata, iscrtanih pored slavnih crteža bikova, antilope i konja, predstavlja prikaz 27-dnevnog ciklusa Zemljinog satelita.

Trinaest tačaka islikanih na zidu pećine predstavlja trinaest pojavljivanja Meseca na nebu tokom mesečnog ciklusa, a prazan kvadrat najraniju fazu mladog Meseca, koji nije vidljiv. Na sledećem crtežu, koji nemački naučnik identifikuje kao još jednu predstavu Mesečevih mena, nalazi se tačno 27 tačaka, onoliko koliko pun ciklus obuhvata dana.

Početkom ove godine Dr Rappenglueck je, na samom ulazu u pećinu, identifikovao i crteže koji, nedvosmisleno, predstavljaju nekoliko sazvežđa, između ostalih, Plejade. Sudeći po ovim nalazima, kromanjonski čovek je itekako često upirao pogled u nebo, a prirodni ritmovi su mu bili poznati i bliski. Verovatnom se čini hipoteza pronalazača lunarnog kalendara da se naš predak u svojim odlukama i akcijama upravljao prema prirodnim ciklusima i da su oni za njega imali presudnu ulogu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nauka
Komentari (0)
Dodaj komentar