Najveća opservatorija za proučavanje kosmičkog zračenja

U junu će započeti zajednički poduhvat Kine i Italije, vredan 13 miliona dolara. Reč je o opservatoriji koja će se graditi u nenaseljenoj oblasti Južnog Tibeta, na nadmorskoj visini od 4.700 metara. Svrha ovog poduhvata je izučavanje kosmičkog zračenja, jedne od najtajanstvenijih pojava u svemiru, za koju, još uvek, ne postoji naučno objašnjenje.

Opservatorija će zauzimati 10.000 kvadratnih metara, od čega će polovina pripadati laboratoriji za proučavanje kosmičkog zračenja – upravo tu će ekipa naučnika iz čitavog sveta pokušavati da otkrije koje su čestice odgovorne za zračenje i kako ono nastaje. Za sada se zna da je u pitanju zračenje 100 miliona puta jače od najsnažnijeg poznatog i proučenog, a jedna od hipoteza o njegovom nastanku je da ga emituju crne rupe.

Buduća opservatorija će predstavljati najveću ove vrste – do sada je taj primat držala opservatorija Fly“s Eye u Juti, SAD. Prema rečima kineskih zvaničnika, astronomska laboratorija će biti otvorena za naučnike iz celog sveta, za sve one koji su raspoloženi da rade na visini od 4.700 metara, gde je vazduh razređen i suv, idealan za osmatranje tajanstvene pojave.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nauka
Komentari (0)
Dodaj komentar