Najveći plazma televizor u prodaji

Kompanija LG ponovo je zauzela vodeću poziciju na tržištu plazma TV ekrana. Njen PDP (Plasma Display Panel) TV prijemnik sa rekordnom veličinom od 71 inča pojavio se u prodaji početkom decembra. Do kraja ovog meseca (i godine) on će biti ponuđen na području Amerike, Srednjeg istoka i u zemljama Komonvelta, a nakon toga verovatno i u drugim delovima sveta.

Ipak, to nije najveći plazma TV ekran koji je napravljen u LG-u. Ova južnokorejska kompanija je još pre nešto više od godinu dana predstavila prototip svog 76-inčnog plazma televizora, dok je trenutno aktuelan 71-inčni model bio predstavljen u julu 2003. godine. Međutim, put od prototipa do uređaja koji će se pojaviti na tržištu nije nimalo jednostavan, tako da je ovom modelu bilo potrebno godinu i po dana da dođe do svojih korisnika.

Prethodni rekord u veličini plazma TV ekrana držala je kompanija Panasonic sa svojim modelom veličine 65 inča. Oba modela su slična po kvalitetu i karakteristikama. Pripadaju HDTV plazma ekranima visoke definicije sa 1.080 linija. Prednost novog LG-ovog modela su dodatne komponente koje ga čine pravim multimedijalnim kućnim bioskopom (Home Theater). TV prijemniku su dodati zvučnici i risiver za prijem zemaljskih satelitskih TV kanala.

Međutim, veće dimenzije i miltimedijalne mogućnosti nisu jedine razlike ovih modela. Postoji ogromna razlika i u njihovoj ceni. LG-ov model košta 75.700 dolara, a Panasonic-ov 20.195 dolara. Razlog tako velike razlike je vrlo neobičan dizajn novog 71-inčnog modela – 24-karatna pozlata pojedinih delova ovog multimedijalnog sistema.

Koliko će kompanija LG naći interesenata za plazma TV ekran po ovoj ceni ne možemo ni pretpostaviti. Ipak, činjenica je da kompanija ima vrlo ambiciozne planove u ovoj oblasti proizvodnje. Ona planira da u 2005. godini preuzme 35 odsto tržišta plazma televizora, a da u 2006. potpuno preuzme primat na njemu. Slične ambicije pokazuje i u oblasti LCD TV uređaja. S obzirom na znatno veću konkurenciju na tom tržištu, LG planira da vodeću poziciju ostvari u 2008. godini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar