Nanoboti

Proizvodi nanotehnologije postaju sve praktičniji. Potvrda te činjenice su istraživanja koja se odvijaju poslednjih godina u okviru američke svemirske agencije NASA. U njenim nanotehnološkim laboratorijama, ali i u drugim istraživačkim i univerzitetskim centrima u svetu radi se na realizaciji robota specifične i minijaturne strukture – nanobota. Nov projekat u ovoj svemirskoj agenciji koji vodi ovakvim strukturama naziva se ANTS (Autonomous Nanotechnology Swarms), što bi se moglo prevesti kao „samostalni nanotehnološki rojevi“.

Ovi roboti budućnosti biće nanotehnoloških dimenzija, a realizovaće se na nivou atoma i molekula. Koristiće se kombinacija velikog broja takvih minijaturnih elemenata koji se po želji mogu kombinovati i samonadograđivati. Ukoliko dođe do oštećenja pojedinih nanočestica (ćelija ove strukture), one će same moći da izvrše zamenu novim ćelijama i da nastave da funkcionišu normalno. To znači da će imati izvestan viši stepen veštačke inteligencije i mogućnost donošenja samostalnih odluka.

Naziv „rojevi“ upravo odgovara specifičnoj strukturi ovih naprava, s obzirom na to da se sastoje od velikog broja pojedinačnih nanobota koji grade fleksibilnu strukturu. Oni se mogu kretati na različite načine i po različitim terenima (kakvi se mogu očekivati na drugim nebeskim telima). Na primer, pri kretanju po teško prohodnom terenu oni mogu formirati oblik zmije ili gusenice, za kretanje po atmosferi oblik aerodinamičkog štita, a u slučaju potrebe mogu formirati i oblik satelitske antene i ostvariti komunikaciju s bazom na Zemlji.

Međutim, realizacija nanobota ipak pripada nešto daljoj budućnosti. U Nasinim laboratorijama u okviru ANTS projekta trenutna preokupacija je realizacija nove generacije rovera za kretanje i prikupljanje podataka s Marsa; oni će zameniti dosad korišćene rovere za istraživanje „crvene planete“. Oni će moći da se kreću mnogo fleksibilnije, a biće i znatno sposobniji za donošenje samostalnih odluka o smeru i načinu kretanja. U još daljoj budućnosti robotske naprave koje će se kretati po Marsu, a možda i drugim planetama, predstavljaće prava nanotehnološka ostvarenja (nanobote) koja će moći da samostalno menjaju svoj oblik.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar