Nanotehnološka Biblija

Pojam nanotehnologije obično se povezuje s izradom elektronskih komponenata i struktura nanometarskih dimenzija (jedan nanometar je milijarditi deo metra i ima širinu tri do četiri atoma). Međutim, pravi smisao ove naučne oblasti je projektovanje na nivou atoma i molekula i stvaranje uređaja izuzetno malih dimenzija.
Jedan od najnovijih primera nanotehnoloških dostignuća ostvarili su naučnici s izraelskog instituta za tehnologiju u Haifi. Oni su kompletnu Bibliju smestili na sićušan čip veličine glave čiode. Kako ističu, to su uradili da bi povećali interesovanje mladih generacija za nanotehnologiju, kao jednu od najatraktivnijih naučnih oblasti i nauku budućnosti.
Njihova Biblija je neuporedivo manja od dosad najmanje napravljene klasične Biblije, čije su dimenzije 2,8 x 3,4 x 1 cm, masa 11,75 grama, a ukupan broj stranica 1.514. Nanotehnološka Biblija ima ukupnu površinu od samo 0,5 kvadratnih milimetara. Za smeštaj Biblije na tako malu površinu korišćene su posebne hardverske strukture i razvijen je odgovarajući softver.
Struktura je u osnovi silicijumska, ali je po čitavoj površini prevučena zlatom. Za ispisivanje teksta korišćeni su FIB (Focused Ion Beam) generatori, koji stvaraju jonske zrake. Pod dejstvom ovih zraka zlato na odgovarajućim mestima na površini se izdiže otkrivajući silicijumsku površinu. Tako je u ovom slučaju ispisan tekst na hebrejskom jeziku, koji sadrži oko 300.000 reči.
Za ispisivanje teksta razvijen je poseban kompjuterski program. Njegov razvoj trajao je više od tri meseca, a sam postupak upisivanja teksta oko 90 minuta. Na taj način je dat znatan doprinos razvoju nanotehnologije, koja će u budućnosti ostvariti mnoge nove, još naprednije, minijaturne strukture.
Grupa istraživača s tehnološkog instituta u Haifi sada radi na projektu fotografisanja Biblije i prikazivanja kompletnog njenog sadržaja na jednom zidu (projekcija slike imaće ukupne dimenzije 7 x 7 metara, a veličina jednog slova biće 3 mm. Na taj način će moći golim okom da se na jednoj fotografiji vidi kompletan sadržaj Biblije, a pored ove ogromne slike nalaziće se izložena minijaturna nano-Biblija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Biblijananotehnologijanauka
Komentari (0)
Dodaj komentar