Napad na mobilne telefone

Napadi na računare u vidu virusa i crva već su uobičajeni i očekivani. Putem Interneta šire se razni oblici „zaraze“, dok se na mobilnim telefonskim mrežama to dosad nije događalo. Opšte iznenađenje nastalo je kada je sredinom juna poznati ruski proizvođač antivirusnog softvera Kaspersky Labs otkrio prisustvo virusa i na mrežama mobilne telefonije. Prvi put su, prema tome, mobilni telefoni izloženi napadu, a koliko će to imati negativnih posledica – još uvek nije poznato. Zasad se smatra da ova napast nema destruktivno dejstvo i da neće ni na koji način oštetiti softver mobilnih telefona.

Zapravo, napad na mobilne telefone dogodio se prvi put 2000. godine, ali indirektno, preko zaraženih računara koji su pod dejstvom virusa Timifonica slali mobilnim telefonima SMS poruke. Novi virus (to jest crv), čiji je naziv Cabir, direktno se širi sa jednog telefona na drugi. Cilj njegovog napada su tzv. pametni mobilni telefoni sa softverom baziranim na operativnom sistemu Symbian, koji istovremeno imaju podršku za bežičnu Bluetooth konekciju. Iako se operativni sistem Symbian pokazao kao izuzetno siguran, tvorci ovog crva uspeli su da uđu u njegov sistem. Crv se širi preko Symbian SIS dokumenata, a krije se u delu operativnog sistema zaduženog za zaštitu (Caribe Security Manager Utility).

Prisustvo ovog crva registruje se u slučaju pokretanja zaraženog dokumenta. Na ekranu se njegovim aktiviranjem pokazuje natpis Caribe, nakon čega se crv integriše u sistem. Pri svakom uključenju mobilnog telefona on se ponovo pokreće. Takođe, skenira sve mobilne telefone pristupačne preko Bluetooth veze, što mu daje gotovo neograničenu mogućnost širenja. To se ostvaruje zahvaljujući automatskoj vezi koja se uspostavlja između Bluetooth primopredajnika kada se nađu na odgovarajućoj udaljenosti i razmeni fajlova tom vezom, koju omogućava operativni sistem Symbian.

Kao najverovatniji autor ovog crva pomenut je već poznati haker sa nadimkom Valezz. On pripada međunarodnoj grupi hakera poznatoj pod nazivom „29a“. Ona je autor mnogih virusa koji su se pojavljivali do sada, a jedan od poslednjih je virus Rurgat za 64-bitne Windows računare. Novi virus, koji napada mobilne telefone, zasad nije opasan. Pri prenosu fajla sa zaraženog telefona on čak pita vlasnika želi li da ga preuzme. Zamka je u tome što fajl dolazi pod parolom „Security“. Stručnjaci, međutim, upozoravaju na to da je ovaj napad verovatno samo početak mnogo opasnijih nastupa hakera u napadu na mobilne telefone.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mobilni telefoni
Komentari (0)
Dodaj komentar