Naučna fantastika: U bliskoj budućnosti komuniciraćemo – telepatijom?

Naučna fantastika često preduhitri klasičnu nauku, pa ono o čemu čitamo u knjigama ili gledamo na filmovima postane stvarnost tek za koju deceniju. Ipak, jedna od stvari koju često gledamo u takvim filmovima – telepatija odnosno komuniciranje mislima – mogla bi uskoro da postane moguća, prenose mediji.

Britanska nezavisna naučna akademija “The Royal Society“ objavila je zanimljiv pogled na „iLjude“, odnosno povezivanje ljudi i kompjutera.

Kako ističu, neuralna sučelja, koja brišu granice između uma i mašine, imaju „neverovatan potencijal“ da transformišu način na koji koristimo tehnologiju, ali i komuniciramo jedni s drugima.

Kao primer navode nedavno predstavljen Neuralink Elona Maska (Musk), koji želi povezati ljudski mozak i veštačku inteligenciju, ali i Facebook, koji radi na razvoju uređaja pomoću kojeg bismo mogli „tipkati mozgom“. Međutim, ističu i da je ta tehnologija još na samom početku – slično kao što su to bili kompjuteri 70-tih godina prošlog veka.

Neuralna sučelja u budućnosti bi mogla igrati veliku ulogu u medicini, posebno u lečenju bolesti i stanja u kojima je mozak oštećen ili lošije radi.

–  Međutim, takva sučelja pružaju i mogućnosti koje su nam danas teško zamislive – slično kao što je to bio pametni telefon pre nekoliko decenija. Ona mogu osigurati bolje zdravlje, bolje pamćenje, koncentraciju, zdravije starenje, ali i svet u kojem vlada bolja saradnja – ističu iz “The Royal Society“ i dodaju kako bismo, zahvaljujući takvim sučeljima, svi mogli biti povezani u svojevrsnu društvenu neuralnu mrežu pomoću koje bismo mogli da komuniciramo mislima.

S druge strane, ova tehnologija bi mogla ugroziti pojedinca i njegovu privatnost. Jer ako svi budemo povezani, šta sprečava kompanije, vlade ili nekog trećeg da „prisluškuje“ misli pojedinca?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

naucna fantastikatehnologijatelepatija
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    nije to ništa šta će budučnost doneti. za svega stotinak godina svaki će današnji čovek živeti bez tela.