Naučnici upozoravaju: RAZORNI domino-efekat klimatskih promena

Više od polovine kritičnih tačaka koje bi mogle voditi u dugoročno nepovratne promene na Zemlji i pretiti civilizaciji pređene su, upozorili su naučnici.

Naučni tim na čelu s profesorom Vilom Stefenom sa Australijskog nacionalnog univerziteta (ANU) u Kanberi u članku objavljenom u časopisu Nature navodi da bi devet kritičnih tačaka moglo imati domino-efekat i voditi u klimatsku katastrofu.

„Čim se jedna ili dve klimatske domino koskice sruše, one guraju Zemlju prema sledećim kritičnim tačkama“, naveo je Stefen u saopštenju koje je objavio univerzitet.

„Bojimo se da bi moglo postati nemoguće zaustaviti pad čitavog niza domino kockica, što bi stvorilo kaskadu koja bi mogla da zapreti postojanju ljudskih civilizacija“, dodao je.

Kritične tačke obuhvataju gubitak arktičkog leda i ledenih ploča na Grenlandu i Antarktiku, otapanje trajnog leda i uništavanje tajgi i amazonske prašume.

„Kritične tačke u biosferi mogle bi pokrenuti nekontrolisano otpuštanje ugljenika u atmosferu koji je bio pre ‘uskladišten’ na Zemlji ubrzavajući zagrevanje i dodatno destabišući ledene ploče“, kaže Stefen.

Otapanje ledenih ploča moglo bi dovesti do „nepovratnog porasta nivoa mora“ od oko 10 metara, dodaje on.

Naučnici su pozvali na hitnu akciju kako bi se sprečio domino-efekat snažnijim delovanjem na većem smanjivanju emisija gasova sa efektima staklene bašte od onog dogovorenog pariskim klimatskim sporazumom iz 2015.

„Vreme za odgovor ubrzano nestaje“, upozoravaju naučnici.

Uprkos tome što je većina zemalja potpisala sporazum o ograničavanju globalnog zagrevanja na ispod dva stepena Celzijusa, svet je na putu povećanja prosečne globalne temperature od najmanje tri stepena Celzijusa, upozorili su.

(Hina/dpa, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

domino-efekatklimatske promenenauka
Komentari (0)
Dodaj komentar