Navigacija u hodu s „nokijom“ N78

Na Svetskom kongresu mobilnih komunikacija (Mobile World Congress 2008), koji je upravo u toku (ali to je već druga priča, koju sigurno nećemo izostaviti), Nokia je predstavila svoje mobilne novitete, a jedan od njenih aduta za 2008. godinu je Nokia 78. To je 3,5G monoblok koji se može pohvaliti brojnim mogućnostima, a među njima svakako treba pomenuti vrlo naprednu GPS funkciju.
Nokia N78 pojavila se kao unapređena zamena aktuelnog „Nokijinog“ modela N73. Pripada kategoriji „pametnih“ mobilnih telefona, baziranim na operativnom sistemu Symbian S60 (što je karakteristično za modele N serije). Spada u monoblok modele srednje veličine, s dimenzijama 113 x 49 x 13 mm i težinom 120 grama. Pored pomenute podrške za mobilnu mrežu 3,5 generacije (HSDPA), podržava sve opsege GSM mreže (850, 900, 1800 i 1900 MHz), zatim 3G (UMTS) za opsege 900 i 2100 MHz, a za prenos podataka i GPRS i EDGE tehnologije. Na taj način raspolaže svim kvalitetima za brzo povezivanje i prenos podataka.
Mogućnostima povezivanja ovog telefona doprinosi i podrška za WiFi i stereo Bluetooth tehnologije. U odnosu na većinu mobilnih telefona satelitska GPS navigacija znatno je kvalitetnija, a jedna od atraktivnih mogućnosti koju ona pruža je ubacivanje podatka o geografskoj poziciji na fotografijama snimljenim ovim telefonom. Kad smo već kod snimanja, Nokia N 78 ima ugrađenu kvalitetnu kameru rezolucije 3,2 megapiksela, s autofokusom i LED blicem. Ekran je standardne rezolucije 240 x 320 piksela i sa 16 miliona boja (pun kolor). Telefon se napaja baterijom koja obezbeđuje tri sata razgovora u 3G mreži, dok je vreme rada u „stand by“ režimu 13 dana.
To, svakako, nije sve što ovaj telefon pruža. Prisutne su i ostale uobičajene funkcije – multimedijalni plejer (s podrškom za formate MP3, MPEG-4, WMA i AAC), FM radio i FM predajnik, microSD slot za proširenje memorije i USB 2.0 priključak za povezivanje s računarom i drugim uređajima. Reprodukcija video sadržaja je sa 15 frejmova u sekundi, što nije u rangu kvaliteta nekih ranijih modela ove serije, ali je sasvim solidno. Audio sadržaji mogu se reprodukovati u neprekidnom trajanju od 24 časa (zahvaljujući snažnijoj bateriji kapaciteta 1.200 mAh). Ovaj telefon se na tržištu očekuje u drugom kvartalu 2008. godine po ceni od oko 350 evra (bez poreza i drugih taksi).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gpsmobilnimobilni telefonin78navigacijanokijatelefoni
Komentari (0)
Dodaj komentar