Ne idite na sunčanje bez mobilnog telefona

Verovatno se pitate kakva veza postoji između sunčanja i mobilnog telefona. Na prvi pogled, verovatno nikakva. Ipak, verujte da veza zaista postoji, jer je poznati proizvođač mobilnih telefona Philips došao na ideju da vlasnike mobilnih telefona zaštiti od prejakog sunčevog zračenja.
Poslednjih godina jedna od nezaobilaznih tema je oštećenje Zemljinog ozonskog omotača i ozonske rupe, koje propuštaju sunčeve zrake mnogo veće jačine. Ultravioletno zračenje, koje je u određenim vremenskim intervalima izuzetno opasno, ipak ne sprečava veliki broj ljudi da se čitavog dana izležavaju po sunčanim morskim plažama. Bakarna boja jeste vrlo atraktivna, ali se moramo složiti da cena tog zadovoljstva može da bude i previsoka.
U brizi za korisnike mobilnih telefona (a ko to danas nije?) kompanija Philips smislila je još jednu korisnu funkciju ovih popularnih uređaja – informisanje o intenzitetu sunčevog zračenja. Korisnik bi ovu uslugu dobijao u okviru ostalih usluga svog mrežnog operatera. Pri tom bi se moglo birati između dve opcije – redovno izveštavanje u unapred definisano vreme ili slanje informacija na zahtev pretplatnika.
Da bi se ova usluga ostvarila, mobilni mrežni operater trebalo bi da ima odgovarajuće ultravioletne senzore na svim lokacijama gde postoje bazne stanice. Umesto toga, informacije bi se mogle preuzimati od onoga ko ih sigurno već ima – meteorološke službe na tom području. Zatim bi se SMS porukom ili govornom poštom prosledile informacije o indeksu sunčevog zračenja na lokaciji svakog korisnika na kojoj se on u tom trenutku nalazi.
A kako će mobilni operater znati na kojoj se lokaciji svaki korisnik u određenom trenutku nalazi? Vrlo jednostavno, jer on taj podatak već ima zahvaljujući principu funkcionisanja mreža mobilne telefonije. To je takozvani ćelijski princip, pri čemu se u svakoj ćeliji nalaze bazne stanice. Lociranje mesta na kome se korisnik nalazi upravo signalizira njemu u tom trenutku najbliža bazna stanica.
Pored prostog izveštavanja o indeksu ultravioletnog zračenja, ova usluga se može proširiti i na druge dodatne mogućnosti. Na primer, korisnik se može upozoriti zvučnim signalom ako se nalazi u zoni nedozvoljeno visokog zračenja, a određenim simbolima može se prikazati kada je izlaganje suncu potpuno bezbedno. Prema tome, Philips i vaš mobilni telefon pomoći će vam da divnu bakarnu boju dobijete na potpuno bezbedan način.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mobilnimobilni telefoniSMSsunčanjetelefon
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Maja M

    Zaista je impresivno šta današnja tehnologija može. Pa naoružajte se mobilnima kad idete na sunčanje, može biti jako korisno! 🙂