Neobična knjiga

Iz Kine dolazi jedan izuzetno koristan uređaj originalnog dizajna, pa čak i dekorativan. Napravila ga je kompanija Foryon Group Corporation (Guangdong), a njegov naziv je MP-02-CARD HARD DISK PLAYER. Po nazivu se može zaključiti da se radi o višefunkcionalnom uređaju. On istovremeno predstavlja eksterni hard disk, čitač memorijskih kartica i audio-video plejer. Ova kombinacija nije neuobičajena na tržištu. Ono što ovaj uređaj čini neobičnim jeste njegov dizajn – napravljen je u obliku klasične knjige.

Ova neobična knjiga ima dimenzije 220 x 156 x 50 milimetara. Od obične knjige razlikuje se, spolja gledano, po priključcima za napajanje (100-240 V AS, 50/60 Hz) i povezivanje sa drugim uređajima. Ima nekoliko izlaznih priključaka – komponentni, VGA, S-video, kao i USB 2.0 priključak za povezivanje sa računarima i drugim uređajima radi razmene sadržaja sa njima. Funkciju audio i video plejera obavlja povezivanjem sa TV uređajem ili monitorom, koje koristi za prikazivanje sadržaja te vrste.

Ova „knjiga“ može sadržati različite statične slike, video-sadržaje, muziku i sve drugo što interesuje korisnika. Pri prezentaciji proizvođač nije naveo koliki će tačno biti kapacitet ovog uređaja, ali su navedeni mnogobrojni audio i video formati koje će podržavati – AV, MPEG, DAT, VOB, WAV, WMA, MP3 i JPEG format. S obzirom na to da se koristi i kao čitač memorijskih kartica (ima slot za njihovo ubacivanje), podržava i sve aktuelne formate fleš memorija – Compact Flash, Multi Media Card, Memory Stick, Secure Digital i Smart Media.

Sa ovim „knjigama“ može se komunicirati na tri različita jezika – engleskom, kineskom i japanskom. Nakon povezivanja sa monitorom ili TV uređajem (PAL/NTSC), na ekranu se pojavljuje meni koji korisnicima pruža različite mogućnosti pristupa sadržajima, njihovo sortiranje po različitim kriterijumima i brzo pretraživanje. Pri povezivanju sa računarima i drugim uređajima obezbeđuje se transfer podataka brzinom od 480 megabita u sekundi. Uređaj će se, kako je najavljeno, prodavati u Evropi, Aziji, Severnoj Americi i Australiji, mada proizvođač zasad nije naveo koliko će on koštati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar