NetObjects Fusion – Izgradnja sajta (II deo)

Prelazimo sada na sam dizajn pojedinačnih stranica, zato, kliknite dvostruko na ikonicu početne strane radi prelaska u „Page view“ prikaz radnog prostora. Ovo je prikaz u kome možete videti izgled same stranice, kao i prikaz gde ćete vršiti izmenu i dodavanje novih sadržaja. Pored standardne palete „Properties“, ovde ćete videti još tri palete alatki: Standard, Web i Advanced, koje su „ukotvljene“ sa leve strane radnog prostora. Zapazite sada, na radnoj površini dve oblasti oivičene linijama: MasterBorder i Layout. Oblast „MasterBorder“ je uglavnom univerzalna za sve stranice sajta, tj. u njoj su sadržani objekti koji će se pojavljivati na gotovo svakoj stranici sajta, kao što su recimo navigaciona linija i baneri. Za razliku od ove oblasti, površina „Layout“ sadržaće samo one objekte koji su jedinstveni za datu stranicu.

Za selekciju bilo koje oblasti, dovoljno je kliknuti bilo gde na površinu oblasti. Odmah po selekciji, naslov oblasti „MasterBorder“ će pocrveneti, a naslov „Layout“ će pozeleneti. Istovremeno će se promeniti i sadržaj palete „Properties“, koji će prikazivati samo one osobine koje su vezane za dati objekat ili oblast. Za dodavanje teksta na stranicu koristićemo alatku „Text“, kliknite na datu alatku i u oblasti „Layout“ iscrtajte pravouganoni oblik. Po formiranju pravougaonika (Textbox-a) moćićete da unesete tekst. Dok budete unosili tekst, paleta „Properties“ će prikazati karticu za formatiranje teksta, gde možete menjati sva podešavanja vezana za tekst.

Za dodavanje slika postojećim stranicama koristićemo alatku „Picture“, kliknite na ikonicu ove alatke i „iscrtajte“ pravouganoik u oblasti „Layout“. Po odpuštanju levog tastera miša, otvoriće vam se dijalog „Picture File Open“ u kome ćete putem standardnog browse prozorčića pronaći na disku, sliku koju želite da dodate. Kada je pronađete, samo kliknite „Open“ i data slika će biti ubačena u stranicu, a PictureBox će se formatirati prema veličini slike.

Detaljniji rad sa dostupnim alatima objasnićemo u narednim prilozima. Ostaje nam još samo da snimimo sve promene koje smo napravili. Pri tome ne morate mnogo da brinete, pošto NetObjects automatski vrši snimanje svih promena u *.nod fajl prilikom svake promene prikaza ili promene rada na stranici. Za ručno snimanje sajta u bilo kom trenutku, koristićete meni „File> Save Site“. Na prethodno opisani način smo kreirali najjednostavniji sajt, a naučili smo i kako se dodaju tekst i slike. U sledećim prilozima videćemo objašnjenja nekih naprednijih operacija u korišćenju programa NetObjects Fusion.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (0)
Dodaj komentar