Nezadrživa lakoća rasta

Ugledna američka agencija za istraživanje tržišta i tendencija u razvoju i primeni informacionih tehnologija IDC (International Dana Corporation), je nedavno objavila rezultate svojih istraživanja koja se tiču broja korisnika Interneta i tendencija u razvoju trgovine na Mreži.

Prema njihovim predviđanjima, broj korisnika će 2005. godine dostići cifru od 1 milijarde, što će činiti preko 15% ukupnog svetskog stanovništva. Shodno tome, u narednim godinama će biti zabeležen veliki rast i na području elektronske trgovine i povećanje prihoda u ovoj oblasti. Projektovan oznos profita u 2005. godini – 5 triliona dolara.

Zahvaljujući tome, povećavaće se i investiranja u Internet – 2000. godine je u svetsku mrežu uloženo 354 milijarde dolara, a godišnja stopa rasta bi u narednim godinama trebala da iznosi 70%. Trenutno na području elektronske trgovine vodi SAD, sa oko 46% udela u svetskom profitu. Ova je država i prva po broju korisnika – 34% od ukujpnog broja u svetu.

Predviđanja IDC su da će se situacija izmeniti, i da „u igru“ ulaze i manje razvijene regije, kao i one koje su se kasnije priključile na Internet. Velika stopa rasta korisnika se beleži u azijsko-pacifičkoj regiji, kao i Južnoj Americi. Trenutna slika izgleda ovako: 34% korisnika u SAD, 29% u Evropi i 16% u azijsko-pacifičkom regionu. Do 2005. godine, na prva dva mesta će se naći Evropa i Azija, a SAD će dospeti na treće.

SAD trenutno ostvaruje 46% profita na području Internet-trgovine – do 2005. godine, ovaj će se postotak smanjiti na 36%. U ovoj oblasti, najveći će rast zabeležiti Evropa i Azija, uzimajući „veće parče kolača“.

Srodne teme:

  • Korisnici Interneta – ko, koliko i gde?
  • Gde žive najaktivniji surferi?
  • Ko je najbolji trgovac?

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • kompjuteri
    Komentari (0)
    Dodaj komentar