Ni kasice nisu više ono što su nekad bile

Digitalne tehnologije ušle su u sve oblasti našeg života. Kasice za ubacivanje metalnih novčića i štednju po principu „zrno po zrno pogača“, koje su se najpre pravile od gipsa i razbijale kako bi se došlo do ušteđenog novca, a zatim otvarale metalnim ključićem, sada su dobile digitalnu formu. U kineskoj godini svinje simpatične oblike kasica prasica ponudila je japanska kompanija Keian.
Digitalne kasice ove kompanije nose naziv Digi Bank. Mada ima i drugih kompanija čiji su se proizvodi pojavili s tim imenom, ova japanska kompanija ponudila je specifičan oblik kasica koje će se deci sigurno dopasti. Ponuđena su dva modela – ružičasta PIGGY Bank i crno-beli PANDA Bank. Pored simpatičnog izgleda, ove kasice nude i niz dodatnih opcija koje bi trebalo da stimulišu decu na štednju. Istovremeno, ove kasice imaju i funkciju sata.
Veličina ovih kasica je 15 x 12,2 x 13,2 cm. S gornje strane nalazi se otvor za ubacivanje novčića i nekoliko tastera za podešavanje. Pre svega, može se podesiti ključ (password) za otvaranje kasice. Radi preventive, s obzirom na to da je namenjena deci različitog uzrasta, verovatno će to podešavanje u najvećem broju slučajeva napraviti roditelji. A možda ima i onih koji će detetu prepustiti da slobodno raspolaže novcem?
Pri ubacivanju novca digitalna kasa prepoznaje svaki ubačen novčić i pokazuje na LCD displeju s prednje strane ukupnu količinu ušteđenog novca. Ušteda se može programirati, tako što se definiše maksimalan iznos koji se želi uštedeti. Pri svim tim „transakcijama“ digitalna kasica reaguje i zvučnim efektima. Kada se, na primer, dostigne jedna petina od zacrtane sume, ona će se oglasiti nekom melodijom. To bi trebalo da posluži deci kao inspiracija za nastavak štednje.
Pošto prepoznaje sve metalne novčiće, kasica može, umesto pokazivanja ukupne ušteđene sume, da pokaže broj ubačenih novčića jedne vrste (verovatno najvrednijih). Ona se može oglašavati s četiri različite melodije, pa se podešavanje može izvesti tako da četiri različite vrste novčića aktiviraju te melodije. Ova opcija pogodna je za vrlo malu decu, koja će po melodiji naučiti da raspoznaju manje ili više vredne novčiće pri ubacivanju.
Čitava ova priča o savremenoj digitalnoj kasici može se potpuno prebaciti na štednju novca odraslih, s mnogo većim sumama. Po sličnom principu realizovane su „pametne“ digitalne kase, sefovi i slični prostori za čuvanje i prikupljanje novca. Naravno, oni nisu oblika praseta ili pande, kao u slučaju kasica namenjenih deci. Kad su deca u pitanju, čitava procedura bavljenja kasicom može biti vrlo zanimljiva igra. Ipak, mora se priznati da se time gubi draž kasica iz prošlosti, kada je trebalo sačekati da se ona potpuno napuni i otvori da bi se saznalo koliko para ima u njoj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

digi bankkasicakeiankompjuterinovacpanda bankpiggy bankštednja
Komentari (0)
Dodaj komentar