Nikad ne prihvatajte zahtev za prijateljstvo dok ne proverite ove tri stvari

Ne oslanjajte se na to koliko vam se sviđa nečije lice na profilnoj fotografiji, jer to možda uopšte nije lice onoga ko vam je poslao zahtev za prijateljstvo. Budite oprezni koga puštate u svoj krug prijatelja na društvenim mrežama da kasnije ne biste zažalili.

Fejsbuk  preporučuje da svakako istražite tri stvari pri nego što prihvatite nečiji zahtev za prijateljstvo.

Robert Trajnham, šef javnih poslova u Fejsbuku, kaže da su do danas uklonili skoro 1,3 milijarde lažnih profila. Takođe, napomenuo je da neprestano rade na pronalaženju načina kako da zaštite svoje korisnike od prevaranata, ali naglasio je i važnost opreza svakog pojedinca.

Savetuju da proverite imate li zajedničkih veza, radi li se možda o kopiranom profilu i da li je osoba koja vam je poslala zahtev za prijateljstvo aktivna na Fejsbuku.

– Uporedite vaše zajedničke veze i ko su njihovi prijatelji na platformi. Osim toga, trebalo bi da se uvrite da već niste prijatelj sa sličnim nalogom koji već postoji, jer to verovatno znači da je nova stranica lažna. I na kraju, proverite ima li nalog nedavne postove. Proverite njihovu vremensku traku, njihovu interakciju s drugim nalozima kao i to koga ili šta su označili – savetuju u Fejsbuku

– Ljudi imaju tendenciju da komuniciraju s prijateljima na Fejsbuku. Uostalom, tome i služe društvene mreže. Ako nalog nema nikakvu aktivnost s drugima, to je sumnjivo – dodali su.

Takođe, obratite pažnju na sliku profila kao i do gdje piše ‘About’, odnosno ‘Informacije’ o korisniku, savetuju stručnjaci za borbu protiv zlonamernog softvera.

– Postoji mnoštvo drugih znakova da osoba na određenom profilu možda nije ona za koju se predstavlja. Svakako bi trebalo dobro pogledati sliku profila na Fejsbuku. Ako nalog ima samo jednu sliku profila, ili je bez slike, ili ima sliku slavne osobe ili pak sliku koja izgleda previše savršeno, stranica može biti lažna – objasnili su uz kompanije Malware Fox, specijalizovane za zaštitu od zlonamernog softvera.

– Takođe, obratite pažnju na deo gdje se nalaze informacije o osobi. Većina stvarnih korisnika Fejsbuka navede gde žive, gde su išli u školu ili gde rade. Ako je ovaj odeljak potpuno ili uglavnom prazan, to može biti znak da je nalog lažan – kaže Foks.

Lažni nalozi često traže vaše lične podatke

– Lažni profili na društvenim mrežama rašireni su na internetu, a prevaranti često žele da dođu do vaših ličnih podataka tako da se povežu s vama. Konkretnije, žele podatke o vašoj kreditnoj kartici, vaše ime i prezime, telefonski broj i sve druge informacije pomoću kojih vam mogu uzeti novac – upozorila je Stefani Voker, načelnica FBI odeljenja za sajber kriminal.

– Samo prošle godine zabeležili smo preko 28.000 pritužbi vezanih za lažne naloge, što je rezultiralo ukupnim gubitkom od oko 216 miliona dolara – dodala je.

Ponekad vam lažni Fejsbuk nalozi mogu ponuditi popuste ili nagradne igre za koje se čini da dolaze od neke poznate robne marke, a sve kako bi vas zavarali i dobili od vas određene lične podatke. Takođe, znaju žrtve da namame fotografijama ukradenima sa stvarnih stranica, a sve ne bi li stvorili lažan utisak da se radi o nekoj poznatoj robnoj marki ili osobi.

– Jedna je žena je rekla joj je nalog lažiran 16 puta – spomenula je Stefani Voker.

– Svakako prijavite sve lažirane naloge na koje naiđete. To možete učiniti odlaskom na tu stranicu profila na Fejsbuku i klikom na tri tačke ispod naslovne fotografije, pored dugmeta ‘Poruka’. Ukoliko prijavljujete nalog koji lažira drugu osobu, kliknite ‘Pronađi podršku ili prijavi profil’. A, da biste prijavili stranicu koja se predstavlja kao lažna kompanija, kliknite ‘Pronađi podršku ili prijavi stranicu’,  savetuje, a prenosi msn.com.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

facebookfejsbukprijateljstvozahtev
Komentari (0)
Dodaj komentar